A BME Kommunikáció és médiatudomány szak blogja

#Konzervtelefon

Fenyvesi Zoli, a Tiszta szívvel sztárja egyetemi vendégelőadóként próbálta ki magát

2016. november 25. - konzervtelefon

Arról is beszélt, hogy mozgássérültként nem elhanyagolható kérdés például az, hogy ki vezeti a buszt, és hogy kik utaznak rajta: ugyanis ezektől függhet, hogy el tud-e jutni A-ból B-be konfliktusok és szemrehányó tekintetek nélkül. Vajon, jobb a helyzet, ha az autózást választja?

A Wheelchairguyként is ismert mozgássérült blogger, sportoló, filmszereplő másfél órán át beszélgetett a BME KomMédia képzés hallgatóival. A meghívás apropója egy olyan kurzus volt, ahol a hallgatók társadalmi problémákat bemutató művészeti alkotásokat elemeznek. Zoli a tőle megszokott kedvességgel és nyitottsággal beszélt az életéről, és azokról az akadályokról, amikkel mozgássérültként nap, mint nap meg kell küzdenie.

zoli1.jpg

Itt van például a vezetés: bár az elindulást és fékezést karok, vagy gombok segítségével meg tudja oldani, a vezetőülés elfoglalása segítség nélkül nem egyszerű feladat. Ilyenkor a kerekesszékből először át kell jutnia a kormány mögé, majd a széket hajtogatja maga mellé, visszafelé pedig ugyanez játszódik le, csak fordítva. Előfordul, hogy akár ismeretlenek is próbálnak segíteni neki, de volt már olyan, hogy a helyzet az átszállás időigényessége miatt végül konfliktusba torkollott.

zoli2.jpg

A képen az előadás szervezője, Törzsök Márk és a főszereplő, Fenyvesi Zoli

És ha már konfliktusok: nemrégiben esett meg Zolival az a buszos incidens, ami azóta bejárta a közösségi médiát. Történt ugyanis, hogy az egyik fővárosi buszvonalon a sofőr a megállóban nem akarta felengedni Zolit az egyébként alacsonypadlós járatra, pedig a protokoll szerint ilyenkor a sofőrnek kellene kezelni rámpát és felsegíteni a mozgássérült utast. De ez nem történt meg, és csak a többi utas nyomására sikerült a közlekedési társaság dolgozóját rávenni feladata ellátására. Ezt az esetet Zoli közzétette a több ezrek által követett Facebook oldalán, a cég ennek hatására bocsánatot kért tőle. Hozzá kell tenni, hogy Zoli nem mindig olyan szerencsés az utasokkal, mint aznap, mert gyakran éreztetik türelmetlenségüket a körülbelül két perc fennakadást okozó folyamattal kapcsolatban.

Wheelchairguy elmesélte, hogy Till Attila egy castingon figyelt fel rá, így kapta meg a Tiszta szívvel főszerepét. Élvezte az új kihívást, de voltak olyan helyzetek, amikor megrémült: az egyik jelenetben például az ágyban feküdt, és attól félt, hogy a feje feletti kamera rá fog zuhanni. Az ilyen helyzeteket leszámítva csak pozitív emlékei vannak, és bár nem tervez színészi karriert, de könnyen lehet, hogy igent mondana a következő filmes felkérésre is.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervtelefon.blog.hu/api/trackback/id/tr6511998218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása