A BME Kommunikáció és médiatudomány szak blogja

#Konzervtelefon

10 példa arra, hogy a média április elsején sem tétlenkedik

2017. április 01. - konzervtelefon

A Valentin nap után időrendben az év második utálom/imádom napja: eredetéről inkább csak elméletek vannak, de annyi biztos, hogy az emberek régóta használják április első napját arra, hogy kellemetlen vicces pillanatokat szerezzenek ismerőseiknek. A poénkodási vágy a média dolgozóit sem kerüli el, így az utóbbi évtizedekben bővelkedtünk az olyan vicces és kevésbé vicces álhírekben, amiknek egész komoly tömegek dőltek be - ezekből szemezgettünk. 

Haladjunk időrendben. 

1. Idén ünnepeljük minden idők egyik legnagyobb médiaátverésének 60. évfordulóját, mely a világ első televíziós áprilisi tréfája is egyben: a BBC 1957-ben adta le a ma már klasszikusnak számító beszámolóját a svájci spagettiszüretről. A spagetti útját a begyűjtéstől kezdve egészen a tányérig nyomon követték, és közben olyan dolgok is kiderülnek, hogy Olaszországgal ellentétben Svájcban nincsenek nagy spagetti ültetvények - itt ugyanis kicsi, autentikus családi farmokon termesztik a tésztát. Amint lement az adás, nézők százai telefonáltak be a televízióba, akik a spagettifák neveléséről és a facsemeték beszerzési lehetőségeiről érdeklődtek. Az egész történetben pedig az a legviccesebb, hogy az átverés 8 millió nézője között ott volt a BBC vezérigazgatója, Ian Jacob, aki nem tudott az anyag hátteréről, így őt is megvezették a látottak.

2. 1961-ben az olasz média dobta be magát, amikor a La Notte nevű egykori milánói napilap bejelentette, hogy egy újonnan elfogadott törvény értelmében az utcán közlekedő lovakat rendszámmal és lámpával kell ellátni a jobb azonosíthatóság és biztonságosabb közlekedés érdekében. 

3. Szintén tévés klasszikus a következő 1962-es svéd eset, még a fekete-fehér készülékek korából. Svédország akkoriban egyetlen TV csatornájának (SVT) híradójában egy Kjell Stensson nevű szakértő kifejtette, hogy a nézők színessé varázsolhatják a képet, ha a készülék elé nylon harisnyát tesznek, megfelelő távolságba helyezkednek, és óvatosan mozgatják a fejüket. A dolog meggyőző erejét a tudományos felvezetés adhatta, később ugyanis nézők ezrei vallották be, hogy kipróbálták a "módszert". 

april1nylon.jpg

4. A közlekedés téma 1971-ben is népszerű volt, és a viccelődésből a rádiók sem maradhattak ki: egy francia állami adó azzal etette meg a lakosságot, hogy az új, módosított KRESZ szerint egész Európában át kell térni a bal oldali közlekedésre. Adás után több száz felbőszült francia autóstól kaptak telefonhívást. 

5. 1977-ben, a brit Guardian politikai napilap április elseji számához egy 7 oldalas mellékletet csatolt, melyben emelkedett hangvételben írtak a San Serriffe-i köztársaság megalakulásának 10. évfordulójáról. Szó esett a sziget gyarmati éveiről, háborúiról, függetlenedéséről és gazdasági felemelkedéséről is, amit a kőolajnak köszönhetett.Az Indai-óceán közepén található apró fiktív ország főbb földrajzi egységeinek a nevén nem sokat gondolkodtak a lap újságírói. A két fő szigetet Kis- illetve Nagybetűre keresztelték, a városok pedig olyan betűtípusokról kapták a nevüket, melyek a mai napig megtalálhatóak a Microsoft Word-ben. A lap megjelenésének napján, már a hajnali óráktól kezdve foglaltak voltak a vonalak a szerkesztőségben. Az olvasók egész álló nap sziget éghajlatáról kérdezősködtek és arról szerettek volna többet megtudni, hogy nyaralás szempontjából mennyire ideális célpont a trópusi San Serriffe.

sanserriffe.jpg

 

6. A '90-es évektől egyre népszerűbbek lettek az online médiában megjelenő átverések. Érdekesség, hogy a netes hírportálok felfutásának hajnalán még gyakran e-mailben terjedtek a hamis információk. Az internetes nagytakarítás napját például először 1996-ban hirdették meg: az üzenetben terjedő álhír szerint az MIT közreműködésével került volna sor a világháló megtisztítására, melynek keretében régebbi honlapok és e-mailek törlődtek volna, az egyszerűbb navigáció érdekében. A lakosságot arra kérték, hogy aznap húzzák ki a modemet, és ha lehet, be se kapcsolják a gépet. Egy évvel "Internet Spring Cleaning" névvel volt hasonló kezdeményezés, szintén üzenetben. A jeles nap meghirdetésével egyébként azóta is évről évre újrapróbálkoznak egyesek, de már inkább a portálokon és a közösségi médiában. 

april1meme.jpg

7. Mások halálával még április elsején sem kellene poénkodni, ennek ellenére 1998-ban Bostonban a WAAF nevű rock rádió egyik műsorában azt mondták be, hogy a polgármester, Thomas M. Menino elhunyt egy sajnálatos autóbalesetben.A két műsorvezetőt, Gregg "Opie" Hughes-t és Anthony Cumia-t letartóztatták, egyébiránt a lakosság sem csapkodta a térdét a nevetéstől, a családot pedig szinte azonnal elkezdték keresni a részvétnyilvánítók.
satellite-radio.jpg

8. A Tesco lehúzott még egy bőrt arról a történetről, miszerint a répa fogyasztása segít megtanulni fütyülni. A kereskedelmi üzletlánc, az Egyesült Királyságban 2002 április első napján, a legolvasottabb brit napilapban, a The Sun-ban fizetett hirdetést tett közzé arról, hogy üzleteikben már hozzáférhető az úgynevezett fütyülős répa. A reklám szerint, a Tesco kutatói (?) genetikailag úgy módosították a sárgarépát, hogy annak oldalán apró, kifelé vékonyodó lyukak legyenek, így mikor megfő, sípoló hangot ad ki magából.A hirdetés marketinges szempontból vérprofin építkezett, tudomány nyelvezete meggyőzően hatott az olvasókra. A reklám megjelenése után nagyjából egy hónapig érdeklődtek a mutáns répa után a vevők az üzletekben.

tesco_ad.jpg

9. A Google 2013-ban jelentette be, hogy bővíti repertoárját: a magyar keresztségben "szimatnak" nevezett szolgáltatásuknak (Google Nose) köszönhetően az illatokat sem hanyagolják majd el. A "hírt" számos online média oldal átvette, értve vagy nem értve a humort...A videó pedig önmagáért beszél. 

10. Tavaly kifejezetten rossz fogadtatást kapott egy ír hírportál, a Kildare News kamu sztorija és sufnituning photoshop képe is, melyek tanulsága szerint az  ISIS betört az országba. Az olvasók eléggé felkapták a vizet ezen a "viccen" - az oldal bocsánatot kért tőlük, és azt állította, hogy az anyag publikálója nem tagja a szerkesztő csapatuknak. 
april1ireland.jpg

 

És te mivel készülsz április elsejére? Ha ötlethiányban szenvedsz, gasztronómiai, irodai, otthoni, stb. tippekből rögtön huszonötöt találsz például itt

Képek: innen, inneninnen, és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervtelefon.blog.hu/api/trackback/id/tr712389407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zolikam71 2017.04.01. 23:07:59

Az is átverés,ha a spagetti fás dolog 1957-ben történt,akkor persze pont 70éve volt.Neemm????Csak úgy szólok:2017-et írunk!

Csecse Becse 2017.04.01. 23:15:59

Idénre: Nagyon guszta, saját kezűleg öntött bonbon, csak éppen belekevertem az egyik legerősebb csili őrleményemet. Kerekedett a szem, na. :D
Meg persze az örök: héliumos lufi a móka kedvéért.

dr. mesterséges színezék 2017.04.01. 23:58:40

A legjobb nem hírt, hanem kicseszést vagy 35 éve olvastam.
Az alaposan berúgatott áldozatot a cimborája egy olyan szoba padlójára tett kijózanodni, amelynek a mennyezete padlónak (székkel, asztallal, egyebekkel), a padlója mennyezetnek volt kialakítva, és persze az ajtó is a plafontszinthez igazodott.
Az másnaposan ébredő faszi közel állt ahhoz, hogy megkattanjon, amikor leesett neki, hogy - bármi is történt az előző éjjel - ő már a legyek perspektívájából látja a világot.

Nádasi Eszter 2017.04.03. 08:48:26

@zolikam71: Köszönjük szépen az észrevételt, javítottuk.
süti beállítások módosítása