A BME Kommunikáció és médiatudomány szak blogja

#Konzervtelefon

Idealizálás és limonádé nélkül: A női sorozat karakterek új generációja

2017. április 29. - B. Barbara

Egyre több sorozatban tűnnek fel érdekesen és összetetten megírt, domináns női karakterek. Talán ez a trend is hozzájárul ahhoz, hogy egy olyan történelmi sorozat, mint a II. Erzsébet uralkodásáról szóló The Crown még a Trónok Harcánál is jobban szerepelhetett a 2017-es Golden Globe-gálán. Összeállításunkban az elmúlt évek terméséből mutatunk be példákat, és azt is felfedjük, hogy mi a közös Hillary Clintonban és Claire Underwoodban. 

Úgy tűnik, egyre több olyan sorozat lát napvilágot, mely esendőségükkel együtt erősnek, hibáikkal együtt szépnek mutatja a nőket. Íme, egy lista azokról a szériákról, melyek karakterábrázolásuk összetettségében felzárkóznak a hollywoodi trendekhez. 

Girls

A HBO saját gyártású, hat évados sorozatának írója és főszereplője, Lena Dunham nem egy megszokott sztár karakter: kiáll amellett, hogy a médiában ne csak idealizált női testek jelenjenek meg. Ő az első nő, aki megnyerte Directors Guild of America Award-ot, és még ugyanabban az évben, 2012-ben felkerült a világ száz legbefolyásosabb emberének listájára is. A Girls huszonéves nőkről szól, akik keresik a helyüket a nagyvilágban. Nem vicceli el a kínlódásukat és nem mutatja őket törékeny, tökéletes virágszálaknak, sőt… Valós problémákkal küzdenek, mint például az egyetem utáni élet, amikor egy diplomával, tapasztalat nélkül kell helytállni a munkaerőpiacon. 

2w6modlpjteus.gif

A sorozat egy olyan generáció tagjait állítja a középpontba, akik abban a szellemben nevelkedtek, hogy valósítsák meg önmagukat, de mégis kicsit elveszettek a világban, és emiatt gyakran szoronganak. A Girls szexjeleneteiben sincs semmi idealizálás - gyakran már annyira kínosak, hogy rossz nézni.Nincs se romantikus zene, se tökéletes harmónia, ahogy azt a korábbi, fiatalokról szóló sorozatokból megszokhattuk, ezzel szemben van bénán álló szexi ruha, rosszul elsült szerepjáték, és aktus közben kipattanó veszekedés.

Big Little Lies

Az HBO új minisorozata egy idilli, óceán mellett élő közösséget mutat be, látszólag jómódú és majdnem tökéletes életű emberekkel, a középpontban három családanya (Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Shailene Woodley) és egy gyilkosság áll. Bár elsőre a történet nem tűnik túl egyedinek, a sztori mégis egészen újszerű a történetmesélés és a karakterépítés szempontjából. 

1200.jpg

Nem az a szirupos, nagyvárosi nős sorozat: olyan témákat boncolgat, mint az, hogy a karrierista és otthon maradó nők hogyan élik meg választásukat. Szó esik az elvált szülők közötti kapcsolat alakulásáról, de megjelenik a mostoha kérdés, a generációs különbségek és a családon belüli erőszak is. A nők közötti viszony változatos: az összetartás mellett az egymás közötti, passzív-agresszív rivalizálásra is bőven van példa. A Big Little Lies esetében súlya van minden problémának: ezekre a készítők szándékosan próbálják ráirányítani a figyelmet. 

House of Cards

A magyarul Kártyavár címen futó sorozat alapját Lord Michael Dobbs könyve adja, mely eredetileg Londonban, az angol Parlament kulisszái mögött játszódik. A politikában jártas szerző megerősítette a hírt, miszerint a House of Cards ötlete egy Margaret Thatcherrel folytatott heves vita után fogalmazódott meg benne. Azt is elismerte, hogy van benne egy "egészséges megszállottság" Hillary Clinton iránt, akit a sorozat női főszereplőjének, Claire Hale Underwood megtestesülésének tart. Párhuzam közöttük, hogy kezdetben Clinton is inkább a háttérben maradt, mindketten sok múltbéli terhet hordoznak és ezáltal sebezhetőek, azonban ebből a sebezhetőségből fakad erejük is.

house_of_cards_season_3_frank_underwood_and_claire_underwood_promo.jpg

A sorozat főszereplői, Kevin Spacey (American Beauty, L.A. Confidential) és Robin Wright (Forrest Gump, The Princess Bride) egy nem mindennapi házasságba engednek bepillantást. Kapcsolatuk a kezdeti kikezdhetetlen szövetségből politikai hatalmuk növekedésével és a bukástól való félelem miatt egyre inkább átalakul: bizalmatlanná, fagyossá, kellemetlenné válik. Robin Wright producerként és alkalmanként rendezőként is dolgozik a sorozatban, karaktere pedig jóval népszerűbb, mint Frank Underwood-é. Ennek ellenére a szokásoknak megfelelően fizetése alacsonyabb volt, mint a férfi főszereplőé,azonban a színésznőnek végül sikerült elérnie, hogy ő is ugyanannyi fizetést kapjon. 

The Crown

A Netflix 2016 novemberében indította el a II. Erzsébet uralkodásáról szóló The Crown című sorozatát, mely az idei Golden Globe-gálán megnyerte a legjobb drámasorozatért járó díjat, a királynőt alakító Claire Foy pedig megkapta  a legjobb színésznőnek járó díjat. A világ legköltségesebb sorozataként tartják számon, csak az első évad 130 millió dollárba került - ennek ellenére még további ötöt terveznek a készítők. 

1280_the_crown_netflix_trailer.jpg

A sorozat az apja halála után fiatalon trónra került II. Erzsébet életéről szól, akinek sokszor választania kell a korona és aközött, hogy jó testvér, anya vagy feleség legyen, ami miatt folyamatosan vívódik önmagával. A nézők egy nem szokványos párkapcsolati felállás tanúi lehetnek: kiderül, hogy milyen az, amikor a férj mond le mindenről a felesége kedvéért, és a háttérbe vonul. A történet bemutatja Erzsébet döntéseinek hátterét, megismerteti a körülötte élő embereket, és segít megérteni az ország történelmének alakulását. 

Game of Thrones

A hatalmas népszerűségnek örvendő Trónok Harca című sorozatot, amely egy távoli korba helyezve mutatja meg a nők felemelkedését. A kezdetben lenézett, kizsákmányolt női karakterek idővel megtalálják a módját annak, hogy a kezükbe vegyék sorsuk irányítását, és érvényesüljenek egy férfiak világában.

 original.jpg

A sorozatban eleinte sokkal több meztelen női testet lehetett látni, a nőket gyakran kezelték tárgyként, és gyakran váltak nemi erőszak áldozataivá. A sok megaláztatás és fájdalom után megerősödnek és átveszik a hatalmat a férfiak felett. Néhány női karakter erős, férfiasnak tartott tulajdonságokkal rendelkezik, ezáltal a sorozat a hagyományos női sztereotípiákkal is próbál leszámolni. 

És milyen, erős nőket felvonultató sorozat várható még az idén? 

  • Nyáron jön az Orange Is The New Black új évada, mely egy az amerikai női börtönök világába kalauzolja a nézőket. 
  • A Rózsák háborúja idején játszódó The White Princess, középpontban Elizabeth of York és VII. Henrik viharos házasságával.
  • The Handmade’s Tale című drámasorozat, ami egy jövőbeli, disztópikus diktátori államban játszódik az addigra megszűnt USA területén, ahol egyre kevesebb a nő termékeny, de egyre többeket fenyeget az átnevelőtábor veszélye. 

 Képek: innen, inneninnen, innen, innen

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervtelefon.blog.hu/api/trackback/id/tr2612456143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nico 1 2017.04.30. 21:45:34

Arról is lehetne cikket írni, hogy az újkori hollywood egyre inkább negativ színben tünteti fel, vagy mellőzi a heteroszexuális fehér keresztény férfiakat. Meg indokolatlanul sok a buzeráns főhős.
süti beállítások módosítása