A BME Kommunikáció és médiatudomány szak blogja

#Konzervtelefon

Határtalan infantilizmus - Az 5 legextrémebb japán televíziós vetélkedő

2017. december 08. - Molnár Donát

Egy nyugati ember számára mindig is nehezen volt értelmezhető a japán szórakoztatóipar, azon belül is leginkább a televíziós vetélkedők világa. A japán tévés szcéna számtalan bizarr programjából most kiválasztottuk azt az ötöt, ami leginkább bemutatja, hogy mivel mosdatják az emberek agyát tőlünk 10 ezer kilométerre.

Japán a világtörténelem folyamán mindig is különcnek számított. A saját útját járta és rendre speciális válaszokat adott a társadalmi, politikai és pénzügyi kérdésekre. A fizikailag is elzárnak tekinthető szigetország soha nem kért a globális és fősodrású problémamegoldási receptekből. Mindig saját kútfőből főzte meg magának azt, amire éppen szüksége volt. Ez a tipikusan japánnak mondható mentalitás pedig az életvitelük számos szegmensében felfedezhető, de a televíziós programjaikban különös mód tetten érhető.

Végtelenül leegyszerűsítve kijelenthetjük, hogy adott ország televíziós kultúrája pont olyan, mint annak a társadalma. Így lehet létjogosultsága például feleségverő tanácsadásnak a szaúdi állami tévében, Nótáry Mary esti műsorának a Muzsikatévén és csótányokat viccből másik szájába fúvó vetélkedőnek Japánban. Ahány ország, annyi szokás, de az utóbbi nemzet egészen biztos a mozgóképes tartalomgyártás különutasa.

Például csak nagyon ritkán vásárolják meg az óriási médiakonglomerátumok sikerműsorainak a licenceit. Egészen egyszerűen nem hajlandóak tartalmat importálni, mindet maguk állítják elő, és ezeket specifikusan a japán tévénézők ízlésére szabják. A hazánkban például nagy népszerűségnek örvendő Áll az alku nevű vetélkedő Japánban kérész életűre sikerült, egyetlen adás ment le belőle.

A japán vetélkedőkből pár epizódot megnézve azonnal rá lehet jönni, hogy a műsorok legfőbb célja, hogy infantilizálják a játékosokat. A vicces ruhák, végtelenül primitív hangeffektek, a színes villogó írásjelek és a csili-vili stúdiódíszlet is azt a célt szolgálják, hogy előhozzák a gyereket az érett, felnőtt emberekből. A vetélkedőkben felfedezhető büntetésformákra is ugyanez jellemző. Itt a résztvevő nem elbukja a pénzét vagy kiesik a játékból, hanem mondjuk megszégyenítő helyzetbe hozzák és nemes egyszerűséggel tökön rúgják élő adásban. A műsorok egészére továbbá jellemző egy nárcisztikus műsorvezető, aki karakteres gesztikulációkkal, értelmezhetetlen mimikával és össze-vissza hullámzó hanglejtéssel narrálja az eseményeket.

japan_game_show.jpg

Kép: Getty Images

Bizarr, furcsa, ijesztő, sokkoló, infantilis… E jelzők közül talán mind pontosan leírja a japán televíziós vetélkedők világát, amiből most bemutatunk öt igazán különleges produkciót:

1. AKBingo!

Az AKBingo! egy 2008 óta futó vetélkedő és már két különböző mutációja is megjelent a piacon NogiBingo és KeyaBingo néven. A műsor kilenc évada alatt összesen 462 epizódot gyártottak le belőle. A játékban két - csak és kizárólag dekoratív hölgyekből álló - csapat játszik egymás ellen a fél órás műsoridőben. A kékek és a pirosak egy speciális kidobóssal döntik el, ki vesz részt az egyéni feladatokban. Akit a labdával eltalálnak, annak kisebb kihívásokat kell teljesítenie - ezeken keresztül gyűjthet pontokat a csapatnak. A győzelemhez vezető úton olyan küldetéseken kell megmérkőznie a szereplőknek, mint a csótányos kihívás, ahol lényeg, hogy két lány egy átlátszó műanyag csőben egymás szájába próbálja fújni egy csótány szárított tetemét.

2. Downtown no Gaki no Tsukai ya Arahende!! 

A mai napig futó műsor 1989-ben startolt, és 2010-ben vetítették le az 1000. epizódot belőle. Ez a vetélkedő nagyjából félszáz, ciklikusan visszatérő játékkal dolgozik. A műsor középpontjában 6, helyi szinten ismert férfi áll. Őket minden adásba furcsa feladatok elé állítják és megbüntetik azokat, akik megbuknak rajtuk. Bevett büntetésforma például, hogy kihúzzák a vesztesek egy-egy orrszőrét. A Youtube nézettségek alapján, az internet egyik kedvenc jelenete, amikor a játékosoknak nevetés nélkül kellett kibírniuk, ahogy egyik társuk egy hatalmas ’sírós-baba’ gumimaszkban parolázott.

3. Tonneruzu no Minasan no Okage deshita (Human Tetris)

Az általában Human Tetris-ként emlegetett japán vetélkedőt 2006-ban hívták életre, és azóta közel 40 országban honosították. Magyarországon az RTL Klub vásárolta meg a jogokat és Kalandra fal! néven 2009-ben egy évig élt a hazai piacon. A műsorban a népszerű tetris játék különféle formájú elemeit emberekkel helyettesítik. A játék során két (piros, kék) csapat küzd meg egymással. Az aktuális versenyző felé mindig egy fal közelít, melyen egy fura testhelyzetű ember körvonalai mentén kivágott lyuk van. A játékosnak pedig úgy kell beállnia, hogy átférjen a résen és ne essen a játékteret követő medencébe.

4. Dero!

A Dero! nevű szabadulós játék 2009 óta szórakoztatja a japán televíziónézőket. A műsoridő 1 órás és 6 ember méri össze benne a tudását. A több millió forintnak megfelelő nyereményhez különböző szabadulószobákon keresztül vezet az út. Összesen öt szoba van, melyek mindegyikénél kiesik egy versenyző, így a végére egy személy viszi el a nagy összegű díjat. A műsor egyik kultikus jelenetének számít, amikor egy helyiségben hirtelen eltűnik a falban a padló és csak apró rámpákra ugorva lehet elkerülni, hogy a mélybe hulljon az ember. Plusz pontot pedig az kapott, aki a szorult helyzetben magához tudott ragadni egyet a földön heverő toalett-pumpák (???) közül.

5. Sokkuri Show

A Sokkuri egy különleges japán sütemény neve, aminek a lényege, hogy a kész édesség megszólalásig hasonlít egy használati tárgyhoz. A 2014 óta létező Sokkuri Show pedig japán celebeket toboroz, hogy mindenféle tárgyba (amelyek egy része csokoládéból vagy cukorból van) beleharapjanak élő adásban. A nézők tulajdonképpen a hírességek fancsali arcán nevetnek, amikor ráharapnak egy üvegasztalra, vagy cipőre, amelyről nem tudni előre, hogy igazi.

kep_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervtelefon.blog.hu/api/trackback/id/tr3813437789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

haXXor 2017.12.08. 11:24:13

Hát ha ezek extrémek, akkor nem láttál még tényleg extrém japán vetélkedőt :D Én legalábbis betettem volna azt is a listába, ahol férfiakat kell orálisan kielégíteni és lényegében ez a verseny célja :D

mojoking77 2017.12.08. 11:42:27

@haXXor: Japanban az altalad emlitett vetelkedok azert egy teljesen kulonallo ipar, pont, mint Europaban volt a 80-90-es evekben a Tutti Frutty Party. Kifejezetten a felnottek szorakozatasara, es termeszetesen messze a fomusoridotol. Plusz mi az extrem az oralis szexben? Kb minden alkalmazott ezt csinalja a munkaidejenek a nagyjaban....

marczy 2017.12.08. 16:47:37

Valóban, az a jellemző, hogy a japán vetélkedők egy részét licencelik máshol, ami piacképes lehet, és nem fordítva. A Sasukéból is így lett az American Ninja Warrior, ami aztán továbbment mindenfelé Európába és részben Ázsiába is. Ugyanúgy beleesel a vízbe vagy Japánban a vizes trutyiba - nem egy dicső helyzet. És hát a versenyzők nagyobbik felére ez vár... (Japánban nagyjából az összesre, mert egyetlen nap alatt letolják az egész versenyt, és ott sem gyakori, hogy valaki végigmegy 3 szakaszon hiba nélkül...) A Játék határok nélkül volt némileg hasonló, de ott a győztes is ugyanúgy vizes lett, mint a többi versenyző. Bár ez valóban messze nem az infantilizmus csúcsa, de a magyar néző sokkal prűdebb is, mint a japán, ezért az extrém formák jó eséllyel megbuknának. Bár, ha a Bigbr.nert meg a Viló V.l.got nézzük, elképzelhető, hogy lenne ezekre is kereslet, csak hát a médiahatóság hülyére bírságolná a kertévéket... A VI. kategóriás műsorok értelemszerűen nem tehetők közzé, nem véletlenül, és hát bizony e műsorok nem mindegyike menne át a szűrőn.
süti beállítások módosítása