A BME Kommunikáció és médiatudomány szak blogja

#Konzervtelefon

Tudósok kontra Trump – a háború elkezdődött

2017. február 28. - Egres Dorottya

A tudósok az utcán tüntetnek kutatási eredményeik szabadságának védelmében, miközben Trump a Fehér Házban és a médiában vívja a tudomány elleni háborút. A klímaváltozás tagadása mint egy összeesküvés-elmélet jelenik meg, mire a tudósok csípős humorú Twitter fiókokkal támadnak vissza. Élesedik az alternatív tények vitája.

trump_vs_science.png

Bostonban február 19-én az utcára vonult a tömeg. Egyesek a pár héttel korábban megrendezett Women’s March, a női egyenjogúság mozgalmának rózsaszín sapkáit viselték, sokan pedig fehér köpenyt öltöttek magukra. A demonstrációt tudósok vettek részt, azzal a céllal, hogy felhívják az emberek figyelmet Trump tudomány-ellenes politikai intézkedéseire.

altfacts.jpg

smart_again.jpg



 

 

 

 

További vicces transzparensek a tüntetésről - itt

A tudományos tevékenységet végzők amellett érveltek, hogy Donald Trump beiktatása óta számos olyan intézkedést hozott, amelyek ellentmondanak a tudományos tények szabadságának. Az amerikai elnök egyik első politikai intézkedése az volt, hogy törölte a Fehér Ház honlapjáról a környezetvédelemre vonatkozó elnöki utasításokat. Továbbá kijelentette, hogy nem írja alá a klímaváltozás elleni küzdelemről szóló Párizsi Egyezményt, és az amerikai környezetvédő ügynökség, az Environmental Protection Agency (EPA) vezetőségének élére a klímaváltozást tagadó Scott Pruittot nevezte ki.

Emellett a média beszámolt az úgynevezett „gag order”-ekről, amelyek érintették a tudományos kutatásban résztvevő kormányzati intézmények internetes oldalairól eltávolított információkat. Éppen ezért, a tudás szabad áramlását féltve, a környezetvédelemmel foglalkozó amerikai állami szervezetek alkalmazottjai alternatív Twitter fiókokat hoztak létre, hogy biztosítsák az állampolgárok hozzáférését tudományos eredményeikhez – olyan adatokhoz, amelyek rácáfolnak a kormány álláspontjára. Rogue Nasa, AltForestService és Bad-Hombre-Lands National Park a Twitteren.   

rogue_nasa.PNG

Hogy meddig is terjed Trump tudományellenessége? Az Egyesült Államok 45. elnöke nyíltan tagadja, hogy a klímaváltozást emberi tevékenység okozza, sőt, szerinte azt a kínaiak találták ki.

trumpscience.png

Az alábbi videóban (2. perctől) pedig arról beszél, hogy abszurdnak tartja a kijelentést, miszerint az otthonában, zárt ablakok mellett permetezett hajlakk hatással lenne az ózonrétegre.

A tudomány elleni háborúnak nevezni a politika és a tudomány álláspontjainak eltérését sok veszélyt rejt magában. Amerika előszeretettel keretezi háborúként politikai irányvonalait, gondoljunk csak a drog vagy a terror elleni háborúra. Retorikai erejüknek köszönhetően mindkettő mögött rengetegen sorakoztak fel. A háborús politikai retorika azonban félő, hogy megváltoztatja nemcsak a politikai, de a jogi eljárásrendet is a tudománnyal szemben. Természetesen a tudomány elleni háború nem tárgya a nemzetközi humanitárius jognak, mégis felruházhatja további extra jogkörökkel a kormányt és az elnököt.  Azt pedig a tudomány még ennyire sem fogja megköszönni.

Annak ellenére, hogy a bostoni demonstráción pár kósza hang olyan frázisokat skandált, mint a „tartsa távol az aprócska kezeit a tudománytól”, a tüntetők arra törekedtek, hogy a demonstrációt pro-tudományként keretezzék, nem pedig Trump-ellenes megmozdulásként. A tudósok magukat a természet és a közösségek megőrzőinek nevezték. A demonstráció egyik vezetője azt nyilatkozta, hogy ideális esetben a tudósnak nem feladata, hogy a laborból az utcára vonuljon tüntetni, de azt érezték, nem volt választásuk.

Ugyanakkor nem feltétlenül jó ötlet a tudósok részéről a kutatóintézetekből kimerészkedve tüntetésekbe kezdeni. Előfordulhat, hogy kéretlen ellenségképet alkotnak magukról. Egyesek amellett érvelnek, hogy a tudományos munkát végzők előnyösebb pozícióba hozhatnák magukat, ha a demonstráció helyett lobbiznának és kapcsolatokat építenének. Ugyanakkor ne gondoljuk, hogy a láthatóság, valamint az emberek informálása a tudományos eredmények szelektálásáról ne lenne fontos. A tudósok a Women’s March sikerén felbuzdulva hasonló kaliberű tüntetésre készülnek. A jövő majd eldönti, mi lesz a sikeres háborús tudományos stratégia.

Képek: inneninnen, inneninnen, innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervtelefon.blog.hu/api/trackback/id/tr4612298891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2017.03.01. 10:47:40

Valaki súgja már meg Trump-nak, hogy az amerikai fejlesztésű környezetbarát termékfejlesztő innováció nemcsak hazai munkahelyeket hozhat létre, hanem lehetőséget ad a kevésbé környezetbarát import termékek kitiltására is.
:)

Pirx 2017.03.01. 12:01:00

Hol van Wmiki, mikor az elnök úrnak szüksége van rá!?

Larry Silverstein 2017.03.01. 12:08:46

Trumpot pontosan azért váasztották meg, mert elegük volt a hitavalos médiatényekből.

Mdavid89 · http://iranynewyork.hu 2017.03.01. 13:01:03

Larry Silverstein: Elegük volt a valóságból? Az azért szar lehet.

Pirx 2017.03.01. 13:38:13

@Larry Silverstein: Igazad van! Végeredményben a négyzetgyök alatt minusz egy is értelmezhető....

Larry Silverstein 2017.03.01. 14:03:52

@Pirx: A teljes média hazudott az amerikai elnökválasztási kampányban, és Trump ellen dolgozott. Azóta is ezt teszi, de az emberek nem hisznek a médiának, Trumpnak hisznek.

Trump megkérdőjelezi, hogy a klímaváltozást az emberek okozzák, amit a média terjeszt. Lehet hogy igaz, lehet hogy nem, Klímaváltozás mindig volt, mióta a Föld létezik. A mostaninak az okai vitatottak, a tudósok nem értenek egyet, ennyi.

Tökmind1 mi az igazság, hiszen Trump azt akarja elérni, hogy szennyezhessenek jobban az amerikaiak, mert így nehéz versenyezni a náluk sokkal környezetszennyezőbb kínával, vagyis ez az USA üzleti érdeke. A globalizációpártiak meg a klímaváltozás hivatalos dogmáját terjesztik, mert nekik az áll üzleti érdekükben. Ennyi.

BiG74 Bodri 2017.03.01. 14:58:01

@Larry Silverstein:
Csak egy hülye gondolhatja, hogy nagyhatalomként úgy kell versenyeznie egy nyersanyag és energizabáló, környezetszennyező konkurenssel, hogy ő is növeli a szennyezőanyag kibocsájtását, energia és nyersanyag felhasználását.

dare 2017.03.01. 15:00:07

Azt érzem nagyon is jól ráéreztek a demonstrálók mit is kell mondani, mivel ők pro-tudományként szeretnék értelmezni, nem pedig Trump-ellenes megmozdulásként az akciójukat.
Itt ebben van a lényeg, ez adhat irányt az elképzelésnek.
A legnagyobb ellentét a környezetvédők és az azt elbagatellizálók között a másik fél totális elutasítása mentén van megrajzolva, az egyik azt mondja lakhatatlanná tesszük a bolygót, a másik azt mondja ez természetes folyamat amibe nincs beleszólásunk.
Mindkét oldalon nagyon sok hívő, vagy szakember, szakavatott ember próbál elmélyíteni az emberekben olyan téziseket, elképzeléseket, amelyek kis rágás után könnyebben lenyelhetők és emészthetők lesznek számunkra, de sajnos ezek mindig végletekben való gondolkodások zömében.
Igyunk vizet zöld üvegpohárból, vagy üvegből, amelyre még felragaszthatunk egy címkét az írással befele, ami egy kedves üzenetet ad a víznek, ezáltal a struktúrája megváltozik és a fogyasztásuk során sokkal többet nyer így a szervezetünk.
Vagy
Igyunk bármilyen pohárból, bármilyen vizet, bármilyen mocskos és piszkos lehet, hiszen az immunrendszerünket is ébren kell tartani, és különben is úgy erősödik a szervezetünk, ha minél több bacit beviszünk, és ezáltal sokkal többet nyer így a szervezetünk,
Az igazság középen van, ezért is butaság a végletekben való gondolkodás, a nincs itt semmi probléma, és a visszafordíthatatlan óriási probléma között.
Az egyik ezt károg, a másik azt, az egyik nagyokat nevet a földet érintő károkról, a másik már depressziós lesz lassan az elméleteitől.
Van az a mondás, hogy a nagy nevetésnek sírás szokott lenni a vége, de ezzel meg úgy van a vicces oldal,, hogy ők már biztos nem fognak sírni, mert ki tudja mi lesz x év múlva velük.
Az igazán nagy probléma, hogy azok állnak nyerésre, akik magasról tesznek arra milyen világban is fogunk élni 100 vagy 200 év múlva?
Azt a fránya profitot ha egy kicsit tudnák nélkülözni, már sokat tehetnének azokért, akik nem kiaknázatlan nyersanyagforrásként tekintenek a földre, hanem élettérnek tekintik, és nem akarják az utolsó cseppet is kisajtolni belőle.
És azzal hogy nem Trump ellenesek, hanem csak gondolkodásra késztetnék az embereket, már sokat tettek az ügy érdekében.
Az Lmp is jól fogalmazott szerintem a Paks2 népszavazási felvetésben, nem kormányellenes a kérdésük, mivel nem a teljes elutasítást tükrözi, hanem tárgyalásképes és gondolkodásra késztető vitára alkalmas.
Persze aki csak nevetni szeret, annak mindegy mi miért történik, beleböfög mosolyogva egy ezek hülyéket a levegőbe, és folytatja az addigi megszokott kis életét, ami rá nézve is ártalmas szokott lenni, nem csak a körülötte lévő emberek életére.
A fejlődés olyan fázisába fogunk érkezni hamarosan, amikor nem az ember fogja behúzni a vészféket.
Még nem járunk ott, de ne is akarjuk megélni majd azt a pillanatot.

s 2017.03.01. 15:14:43

@Pirx: Beszarás vagy, bazdmeg. :-)

s 2017.03.01. 15:16:11

@Larry Silverstein: Amerika a kibaszott atombombáját is a tudósoknak köszönhette. Az a fasz trump még evvel sincsen tisztában?

s 2017.03.01. 15:19:23

@Larry Silverstein: Két dolog van. Az egyik az üzleti érdek. A másik, hogy fizikálisan életben tudsz -e maradni ezen a bolygón. Ez a második a legfontosabb, a többi csak ez után jön.

Bambano 2017.03.01. 15:33:24

semmi probléma sincs azzal, ha ebből a pénzügyi okokból túlfűtött, kizárólag piaci alapon szerveződött zöldmozgalomból kicsit visszavesznek.

mert lehet, hogy trump álláspontja tudományos szempontból tarthatatlan, de az is tarthatatlan szintén tudományos szempontból, hogy a sötétzöldek egyoldalúan kisajátítják a témát. az sem helyes, hogy a jelenlegi támogatási rendszerükben csak az kaphat támogatást, aki beszáll ebbe a bizniszbe.

Larry Silverstein 2017.03.01. 15:44:37

@BiG74 Bodri: Majd megfontolják az alterntív javaslataidat.

BiG74 Bodri 2017.03.01. 18:26:14

@Larry Silverstein:
Ha kérik, megkapják. Bár disznók elé gyöngyöt szórni ....

Nietzsche_ 2017.03.02. 06:56:08

Amerika sokszor választott már ostoba elnököket de Trump mindet beelőzi korlátoltság, műveletlenség, tájékozatlanság és az alacsony IQ terén. Ez van akkor ha a választó pitiáner alakokra voksol. Mi magyarok sok tapasztalattal bírunk ebben!

masada 2017.03.03. 08:03:37

Szerintem válasszuk meg Mészáros Lörincöt elnöknek, tök
Jól el lennének

2017.04.14. 14:49:37

@Frank Leone 510: ostoba geci vagy. Trumpot a legjobb amerikai elnökök közt fogják emlegetni. A történelem igazolja. Barack Hussein Osama meg pokolra jut.

A globális felmelegedés kérdésében teljesen igaza van Trumpnak. Létezik, ahogy mindig is létezett hőmérsékletingadozás a történelemben és történelem előtti időkben. Nem az ember okozza. Ennyikeh!
süti beállítások módosítása