A BME Kommunikáció és médiatudomány szak blogja

#Konzervtelefon

Beteges, ha minden nap megnézem a profilját?

2020. szeptember 25. - KomMédia BME

A közösségi média berobbanásával új értelmet nyert a „stalking” ige (magyarul: titokban követ, kukkol). De mit is jelent ez a Facebook és az Instagram világában? 

Az olyan népszerű közösségi média oldalak megjelenésével, mint a MySpace, IWIW, később pedig a Facebook vagy az Instagram, a felhasználók rengeteg személyes információt tettek elérhetővé magukról az interneten. Ha valakit követünk valamelyik platformon, könnyen megtudhatjuk, hogy kivel töltötte az idejét, hol nyaralt a családjával/barátaival, mit evett, vagy milyen filmet nézett meg – a lista végtelen. A közösségi oldalakkal a kapcsolattartás is átalakult a 2000-es évek elejétől. Ma már nem kell felhívni valakit, vagy véletlenül összefutni vele a metrón ahhoz, hogy megtudjuk, hol tart éppen az életében. De ezzel könnyű visszaélni.

unnamed.png

(via)

Mit jelent a stalking?

Az online stalking vagy cyberstalking az internet szerint két különböző dolgot jelenthet. Az egyik megközelítés a zaklatás oldaláról fogja meg a fogalmat, azaz a „cyberstalking zaklatás, ami az interneten keresztül történik. Célpontjai lehetnek egyének, csoportok vagy akár szervezetek, és megnyilvánulhat rágalmazás vagy fenyegetés formájában.”

Ugyanakkor egy „könnyedebb” hétköznapi jelentése is kering a világhálón, ami sok mindenkinek lehet ismerős tevékenység. Az Urban Dictionary szerint a stalking nem más, mint a

„kényszer, hogy minden lehetséges tudást megszerezzünk egy emberről a Facebook, Instagram, Twitter, Tumblr, és néha akár Pinterest oldalain keresztül”.

Manapság sokan az internetet hívjuk segítségül, ha érdeklődünk valaki iránt. Igyekszünk minél többet megtudni róla, keresni a közös pontokat az internetes profilok alapján. Kíváncsiak vagyunk, vajon ő is tagja-e a Harry Potter fanclubnak Facebookon, vagy esetleg ő is követi a kedvenceinket Instagramon vagy Youtube-on. De az is ismert jelenség, amikor azért keressük fel a közösségi oldalakat, hogy megtudjuk, hogyan boldogul az exünk a szakításunk óta. A Mindset Pszichológia cikke szerint minden harmadik ember volt már abban a helyzetben, hogy korábbi partnerének az online profilját rendszeresen ellenőrizte a szakítás után. A cikk azt is kiemeli, hogy az online stalking negatívabb hatást gyakorolhat az emberekre, mint az offline találkozás, hiszen a közösségi oldalakon olyan információval szembesülhetnek, ami egy találkozás során nem merül fel (például új kapcsolat). Ezen kívül a stalking izgalma a vágyódást is növelheti az expartner iránt, így is megnehezítve a továbblépést.

Mikor lehet veszélyes?

A stalking lehet teljesen ártalmatlan cselekedet, de veszélyes eszközzé is válhat. Nézhetjük ezt a stalking művelőjének és az elszenvedőjének is a szemszögéből, lehet a kérdést jogilag és érzelmileg is megközelíteni. Hiszen nagyon más érzelmeket vált ki belőlünk, ha arra gondolunk, ahogyan a nagymamánk mindent lenyomoz rólunk és a barátainkról a Facebook-on, vagy ha azt latolgatjuk, hogy hány adatbányászattal foglalkozó cég és ember mennyi információt tud kideríteni rólunk az online profiljaink alapján.

image_2.png

(via)

Dr. Emma Short, a University of Bedfordshire pszichológusa a BBC Newsbeat oldalának adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy az egyén online aktivitása akkor lép át egy határt mások online megfigyelésével, ha az félelmet és szorongást idéz elő a másik személyben. Sokszor ott dől el, hogy zaklatásnak lehet-e minősíteni az online stalkolást, hogy az áldozat hogyan éli meg a helyzetet. Dr. Short szerint ugyanakkor a mások életéről való kényszeres információszerzés kontaktus nélkül is lehet káros és veszélyes – a külső világra és önmagára – hiszen a távolból való megfigyelés az első vészjósló jele lehet egy későbbi ragadozó viselkedésmintázatnak, ahol már több határt is átléphet az illető.  Illetve, Dr. Short kiemeli, hogy nemcsak a megfigyeltekre, hanem a megfigyelőre saját magára és az életminőségére is veszélyes lehet az, ha online stalkolással tölti az idejét. Abban a pillanatban problémává válhat, amikor az ember elkezd hazudni azzal kapcsolatban, hogy mivel foglalkozik. Ugyanis, ami el van rejtve mások elől, azt sokkal nehezebb kontrollálni.

A stalkingról érdemes a mentális egészség és a közösségimédia-függőség kontextusában is beszélni. A témában végzett kutatás eredménye szerint a passzív közösségi média fogyasztás, azaz a feltöltött tartalmak közötti böngészés, a negatív mentális egészséggel függ össze, míg az irányított kommunikáció (például a posztok kedvelése) és a tartalomfeltöltés a közösségi média oldalakon, pozitív hatáshoz vezethetnek. Tehát, ha valaki arra a használja az Instagramját, hogy modellek és influencerek tökéletesre retusált képeit vagy az exe által posztolt fotókat stalkolja, annak valószínűleg nagyobb eséllyel lesz negatív hatása a mentális egészségére, mintha arra használná a platformot, hogy kommunikáljon, és/vagy saját tartalmat, képeket, bejegyzéseket töltsön fel.

Pszichológiai perspektívák

A közösségimédia-függőség, vagy más néven problémás közösségimédia-használat egyike a viselkedésfüggőségeknek. Ekkor az egyén túl sok időt tölt közösségi média oldalakon kontrollálhatatlan kényszer miatt. Kicsit konkretizálva, ha valaki Instagram-függő, akkor impulzívan, folyamatosan ellenőrzi a feltöltött fotókra és videókra kapott értesítéseket (kedvelések és hozzászólások formájában), és/vagy más profiljának és feltöltött képeinek, videóit stalkolja. Ez a túlzott használat negatív hatást gyakorol az életének további területeire is (például megromolhatnak a személyes kapcsolatok). A problémás közösségimédia-használat sokszor kéz a kézben jár depresszióval, alvásproblémákkal és magányossággal is. Úgy, ahogyan maga a közösségi média is, a közösségimédia-függőség fogalma is új a pszichológia világában. A jelenség ugyanakkor igen vitatott a pszichológusok és kutatók körében, és jelenleg nem része a Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve (DSM) által számontartott mentális zavarok listájának sem.

Ha valaki stalkolással és az online világban tölti el az ideje nagy részét, akkor nagy valószínűséggel annak a kárát az offline, „valódi” kapcsolatai is meg fogják sínyleni. És mivel így az egyén támogatói hálója szépen lassan elhervad, ismét az internetes tartalmak felé fog fordulni, így megteremtve egy ördögi kört.

Beteges, ha minden nap megnézem a profilját?

A stalkolással kapcsolatban mindenképp felmerül az, hogy mennyire „egészséges” vagy „normális” viselkedés, akármelyik formájáról beszélünk. Ha tényleges online zaklatás történik, akkor az áldozat negatív érzelmei alapján egyértelmű, hogy a tett problémás, és tenni kell ellene. Ugyanakkor az, ha valaki egyedül otthon, kontaktus keresése nélkül merül el újra és újra más emberek internetes profiljaiban, az kevésbé tűnik negatívnak kívülről. Azonban sokszor ilyenkor maga a stalker az, aki szenved, kívülállóként betekintve mások tökéletesnek beállított online életébe. Sőt, az is lehet, hogy ez a viselkedés valami nagyobb problémát takar. Ezért fontos, hogy felismerjük magunkon és a körülöttünk lévőkön, családtagjainkon, barátainkon, ha valami nincs rendben.

unnamed.jpg

(via)

A közösségi média rengeteg előnyt hozott az életünkbe, ugyanakkor meg kell tanulnunk tudatosan használni. Vigyáznunk kell, hogy a sok pozitívum ne tántorítson el minket a negatívumok észrevételétől. Magyarországon jelenleg több mint 6 millióan használják a Facebookot és több mint 2 millióan az Instagramot. Ezeknek az embereknek ma már szinte elképzelhetetlenek a mindennapjaik a közösségi oldalak nélkül, ezért is nehéz észrevenni, ha problémássá válik a kapcsolatuk ezekkel az platformokkal. Függőnek az számít, aki szabadidejének nagy részét ezeken az oldalakon tölti, arra használja fel a közösségi platformokat, hogy elfeledkezzen a problémáiról, feszültséget érez, amikor nem éri el a közösségi oldalakat, illetve akinek személyes kapcsolatai romlottak meg a túlzott használat miatt – írja a Mindsetpszichologia.hu.

Még több cikk a témában:

A bejegyzés szerzője Murvai Katalin, a BME KomMédia alapszakos hallgatója. 

konzerv.png

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervtelefon.blog.hu/api/trackback/id/tr416208492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2020.09.27. 09:56:37

A facebook és instagram ha nyilvános profil vagy adott hozzáférést, akkor akár naponta ezerszer is ránézhetsz.
A privacy, a személyes adatok védelmének beállításai, a nyilvánosság szintjének beállítása a profil tulajdonosának feladata. Pár kattintás csupán.
Régen az iwiw fénykorában sokkal több információt osztottak meg magukról az emberek alapból, ma csak annyit, amennyit akarnak. Úgy is mondhatnám, hogy ma teljesen semmitmondó profilok vannak, rájuk nézni sem érdemes.

Tehát amit az illető beállított a profilján, azt a nyilvános információt bárki láthatja. Az exei is.

Én csak próbaképpen egy exem nevére rákerestem (amúgy 15 éve nem láttam és nem is érdekel különösebben mi van vele), még pinterest gyűjteményében is látom a képeket amit a jelenlegi két gyerekének a gyerekszoba berendezéséhez gyűjtött mintának. És? Mit tudok meg ebből? Miért stalking ez? Ezek teljesen nyilvános dolgok. Egy fényképész oldalán ott vannak a stúdiójában készült családi képei a férjével, egy gyerekkel meg a második gyerekükkel terhesen. Ha szerintük ez oké, akkor miért aggodalmaskodnék? Nem facebook, nem instagram, hanem egy kutyaközönséges fotóstúdió oldala. Helyi lapban megjelent hír a nevével, képekkel, lakcímével, hogy megszületett a második gyereke és ehhez gratulál a helyi önkormányzat képviselője... Ez se közösségi média, de online információ az illetőről.

Egy másik exem (csak dugópajtás volt) most Nyugat-Európban él, tele van az instagramja a jelenlegi pasijával közös képekkel, szállodai tükörben pózolás, jóganadrágos pucsítás, nyaraláson tengerparton szexiskedés, étteremben kajafotók. És? Ezt mind nyilvánosságra hozza önszántából.

Az egész túl van lihegve.
Ha valaki nem akarja, akkor semmit se találsz róla online. Az igazi zaklatás meg stalking az az utcán követés, telefonon hívogatás, számonkérés, munkahelyén megjelenés, pinhole kamera beépítése a WC-jébe, számítógépének meghackelése.

Az exednek a profilját megnézni naponta pont annyira beteges, mint a közös fényképeiteket elővenni naponta. Semennyire. Majd elmúlik.

Kokakó Lajos 2020.09.27. 12:51:48

És mindennap meghallgatni a vírushíreket, az beteges?

szánmonoxid 2020.09.27. 14:54:15

És vajon az beteges-e, ha olyan írástudatlan hülyék akarnak mindenáron írni, akik a mindennap szót sem tudják helyesen leírni?
(A többit hagyjuk, van bőven, de ez azért alap lenne, legalább annyira, mint hogy a muszáj nem ly-nal, valamint hogy az egyelőre nem azonos azzal, hogy egyenlőre.)

Mellesleg a stalk nem jelent olyat, hogy kukkol, az a peep.
A szó alapjelentése az, hogy becserkészi a vadat, a titokban követés ebből lett átvéve emberre is,.

Örömhernyó 2020.09.27. 18:07:08

Nyilvános profilokat, képeket, adatokat nézegetni nem zaklatás, nem stalking, csak szomorú dolog. Mintha naponta nézegetnéd a közös fotóitokat és merengenél a múlton.
A zaklatás ott kezdődik, hogy akarata ellenére rendszeresen felveszed vele vagy ismerőseivel a kapcsolatot, beleavatkozol az életébe, üzengetsz, fenyegeted, nem nyilvános adatait illegálisan kifürkészed (számítógépes rendszer, levéltitok megsértése stb.).

Nyilvános faszbúk vagy instagram profilját annyiszor nézegeted, ahányszor akarod. Mondjuk a továbblépésben ez nem fog segíteni.

aefzuj 2020.09.27. 22:10:36

Álhírek, álproblémák!

A híradóban a napi vírusjelentés nézése, na az beteges! Átvitt értelemben és szó szerint egyaránt.

Gösser söralátét 2020.09.28. 08:08:19

Marhaság. Az ember mindig ilyen volt. Régen a barátoktól, barátnőktől, ismerősöktől szedte össze az ember azt amit most a facséról kotor.
Viszont van amikor megéri havonta utánamenni a volt barátnak aki letiltott, mert érdekes dolgok derülhetnek ki a valóságról és a közös "barátról" aki full mást mesél mint amit a másik megoszt magáról és helyreteszi azt, hogy az esetleg mézesmázos modor valójában mit takar.
Az egyszerűbb emberek elfelejtik, hogy a mai világban néha pofonegyszerű a meséinek az ellenőrzése.
süti beállítások módosítása