A BME Kommunikáció és médiatudomány szak blogja

#Konzervtelefon

Daddy Issues - az Apa magazin küzdelme a női lapokkal

2016. október 24. - Egres Dorottya

„Apáktól apáknak” – így hangzik a magyar lappiac egyik újszülöttjének, az Apa magazinnak a szlogenje. Elsőre azt kérdezhetnénk, van-e értelme egy újabb nyomtatott sajtóterméknek, de a valós apák sztorijait olvasva az Apának talán sikerül felnőnie a feladathoz, már ha nem lesz belőle női magazin.

kepek3.png

Az Apa magazin megalkotását az inspiráltahogy az apaság átalakulását figyelembe véve szólítsa meg azokat a leendő és régimotoros apákat, akik örömmel vesznek részt a családi életben, és ezt tudatosan még jobbá szeretnék tenni. Ők a legjobb megoldásokat keresik, legyen szó az optimális babakocsi kiválasztásáról (csomagtér mérete, útfekvése) vagy arról, a gyerek napi időbeosztásába hol fér bele 2x20 fekvőtámasz. Persze nem a gyereknek, hanem az apukának.

Az Apa magazin elindítását egy kutatás előzte meg, melyben több mint 1600 édesapa bevonásával arra keresték a választ, hogy „milyenek a 21. század magyar apái”. Ez magában foglalta többek között a legfontosabb gyermeknevelési elvek és a közös programok feltérképezését. A felmérésből kiderült, hogy a férfiak egyre inkább szeretnének aktívan részt venni a családi életben, a döntéseket pedig párjukkal közösen igyekeznek meghozni. Ez kétségkívül pozitív trendnek számít a tekintélyelvű, „alig látja a gyerekét” nevelési stílushoz képest.

172891_640.jpg

Infografika: Red Lemon Media

 

A kiadónak biztosan eszébe jutott az apaság témáját feldolgozó külföldi magazinok felderítése. Ott van az FQ – The Essential Dad Mag, ami ránézésre mindent ötvöz a divattól kezdve a sztárpletykákon át a testedzésig és végül a technokütyükig. Mintha csak egy női magazin férfi kiadását olvasnánk. A legfrissebb, őszi számot átlapozva a kocsi- és babakocsireklámok aránya az utóbbinak kedvez. Talán a témák megnevezése hasonlónak tűnik, de stílusa mindenképpen távolabb áll magyar társának közvetlen hangvételétől.

Egy másik érdekes kezdeményezés a Dad Magazine, ami szenzációsan szatirikus címlapokkal rendelkezik. A magazin havi kiadásai után kutatva azonban a netező rádöbben, hogy az valójában nem is létezik, csak a címlapok szórakoztatják hónapról hónapra egy humoros blog olvasóit. Még ha a magazin nem is valódi, a címlapok megmutatják nekünk az apaság egy másik oldalát, a generációs különbségekkel küzdő, gyűjtögető életmódot folytató apukát.

fq.PNG    dadmag14.jpg

Visszatérve az Apa magazinhoz, 444 cikkében meglehetősen pozitívan nyilatkozott róla. Míg az anyáknak szóló különböző tartalmakról azt állítják, „nyomasztóan sokszor oktatnak arra, hogyan válj tökéletessé”, az Apa végre azt kommunikálja, „jó vagy, ahogy vagy”. A téma tekintetében a női magazinokat leírják fogyókúrás és divattippekkel, receptekkel és pletykákkal, ehhez képest az Apa magazinból kiemelik a hasznos kütyük és közös hobbik felfedezését. Itt „csak hasznos, szórakoztató ismeretek, vagány, valóságszagú történetek” találhatók. De valóban megérdemli az Apa ezt a sok dicséretet?

Miért is más megmondani az apáknak, hogy ha a baba születése után kerekedésnek indult a hasuk, a hajnali etetés előtt belefér pár fekvő, mint a nőknek fitness tippeket adni? Vagy hogy a pénz miatti aggodalom rosszat tesz a bőrnek? Érzelmes témájú cikkekkel pedig itt is találkozhatunk. Összességében sok a kocsi, sok a Star Wars, sok a Lego - de tényleg merően mást nyújt az Apa magazin? Lenyomja a klassz apaság a mártíranyaságot?

Kétségkívül sikeresnek mondható az új célközönség megszólításának ötlete, valamint az ennek a célnak megfelelő hirdetési lehetőségek kiaknázása, felmerülnek azonban kérdések. Nem egyértelmű, hogy mi is az Apa magazin női megfelelője. Természetesen a női magazinok palettáján nem egy anyákat megszólító lap létezik, ezért érdekes lesz látni, hova lövi be magát és hogyan változtatja pozícióját az Apa a GQ-Kiskegyed tengelyen.  

Továbbá meddig tarthat az Apa magazin újszerűsége és sikere? Mikor fogjuk azt érezni, hogy a cikkek nem tudnak újat mondani? Ezek a megfontolások pedig ismerősek tűnhetnek a női magazinok háza tájáról. Persze mindig lesznek divat, diéták és életvezetési tanácsok iránt érdeklődő hölgyek, pszichológiai témájú és érzelmes történeteket olvasó anyák, de a cikkek tartalmának lényege forradalminak sajnos nem nevezhető. Talán az Apa is ugyanerre a sorsra jut, talán felnő a feladathoz.
1cwpjs.jpg

Szerintetek mi lehet az Apa magazin női megfelelője a mai piacon? És vajon meddig bírja lendülettel az apai szerkesztőgárda és olvasóközönség?

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervtelefon.blog.hu/api/trackback/id/tr3811836239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása