A BME Kommunikáció és médiatudomány szak blogja

#Konzervtelefon

Hadd döntse el a nő, hogy hol van a helye

2018. május 11. - somogyi t

Karrierje rögtön egy buktatóval kezdődött, mely irányváltásra kényszerítette: eredetileg színész szeretett volna lenni, de miután négyszer sikertelenül felvételizett a Színház és Filmművészeti Egyetemre, feladta ezt a vágyát, és más területek felé fordult. Ma már kommunikációs szakértő, énekes, személyi StyleCoach, blogger  és elhivatott állatvédő. Szerepelt az X-Faktorban, verseket és dalszövegeket ír, mindezek mellett egy nagy sikerű nemzetközi esettanulmány verseny megálmodója. Sziget Ágnest karrierje szépségeiről és nehézségeiről kérdeztük - szóba került a munkahelyi szexizmus, a büfészakok, és az is, hogy hogyan fér bele ennyi minden a mindennapokba. 

A Telekom gyakornokaként már kommunikáció szakos egyetemistaként belecsöppent az üzleti életbe, és leírni is hosszú, hogy azóta mennyi mindenben próbálta már ki magát a szakmán belül: belső és külső kommunikációval, employer brandinggel, szponzorációval, fenntarthatósággal és HR-rel is foglalkozott már. A nagyvállalati életet azért is szerette, mert nem határolták be szakmailag: részt vehetett a Telekom fesztivál projektjében és a Telekom Gyakornoki Programjának a márkamenedzsmentjében. Az üzleti szemléletet hamar elsajátította: Megtanultam  hogy a kommunikáció nem egy „L’art pour l’art” dolog. Nem azért csináljuk, mert nagyon élvezzük, hogy egész nap ötletelhetünk és kreatívak lehetünk, hanem azért, mert a cégnek van egy stratégiája, aminek mentén szeretné az üzleti céljait elérni és a mi feladatunk, hogy ezt támogassuk.”

29432392_2028098840737136_5148697710865416192_n.jpg

A repüléstől az ügynökségi munkáig

A következő állomást a Wizz Airhez jelentette, ahol belső kommunikációval, CSR-ral és márkaépítéssel foglalkozott. Bár a munkaköre hasonló volt a korábbihoz, teljesen új kihívásokkal szembesült, hiszen a repülés nagyon másfajta terület, mint a telekommunikáció. Ági szerint a repülés jelenleg egy nagyon gyorsan bővülő iparág - azoknak, akik ezen a területen dolgoznak kommunikációs szakemberként, ismerniük kell a különböző országok piacait, hogy számukra megfelelő stratégiákat tudjanak kialakítani. A Wizz Youth Challenge az ő ötlete alapján indult el: ez egy diákoknak szóló nemzetközi esettanulmányi verseny, melyre már az első évben is több mint ezer csapat jelentkezett a világ szinte minden részéről. 

Egy idő azonban úgy érezte, hogy eljött az ideje egy nagyobb szakmai váltásnak: otthagyta a nagyvállalati szférát, az ügyféloldalról átállt az ügynökségek területére - jelenleg a Person Communications kommunikációs tanácsadója. Úgy véli, egy kommunikációs szakember perspektívája akkor lesz igazán széles, ha mindkét oldalon szerez tapasztalatot: a vállalatoknál elsősorban a vezetőknek és a munkatársaknak kell megfelelni, egy ügynökségnél viszont az ügyfelek igényeit kell kielégíteni. 

Hogy mit adott mindehhez a kommunikáció szak? Elsősorban kapcsolatokat és gyakorlatias képzést. 

„Nem gondolom, hogy a kommunikáció büfészak. Minden attól függ, hogy ki, hogy áll hozzá a saját tanulmányaihoz.”

Hol a nő helye?

Sikeres nőként egyetért azzal, hogy az üzleti életben jelen van a szexizmus. "Ez ellen tenni kell, de aki nőként most akar sikeres lenni, annak meg is kell tanulnia kezelni ezt a helyzetet." Szerencsére eddigi munkahelyein nem találkozott diszkriminációval, de a magán életében gyakran találkozik ezzel, ráadásul sokan a mai napig értetlenül néznek rá, amikor a karrierről beszél. „Magukat felvilágosult embernek tartó ismerőseim közül is sokan azt mondják, hogy a nőnek otthon van a helye.

Én erre azt mondom, hadd döntse el a nő azt, hogy neki hol van a helye. Ha őt az teszi boldoggá, ha otthon marad, az tökéletes, de ha az, hogy karriert épít, az is. 



StyleCoaching és X-Faktor

Ági ma már nem bánja, hogy kommunikációs szakember lett belőle. "Szerintem jobb is vagyok ebben, mint amilyen színész lennék. Bár borzasztóan perfekcionista vagyok, igyekszem a kudarc tanulságait levonni és nem elkövetni még egyszer ugyanazt a hibát.”

Ráadásul nem csak a kommunikációra tekint hivatásaként: személyi stylistként is dolgozik, mert mindig is érdekelte, hogy civil emberek stílusának kialakítása hogyan tud hozzáadni az önbizalmukhoz és ezáltal a mindennapi sikereikhez. A célja, hogy rávezető kérdéseinek köszönhetően az ügyfele saját maga jöjjön rá arra, hogy mi áll jól neki. „Kifejlesztettem egy saját módszertant, a„StyleCoaching”: ebben a stylist tapasztalataimat ötvözöm azzal, amit a HR területen megtanultam. Bármennyire is nem értek egyet a külső értékek túlbecslésével, mégis tudom, hogy nagyon sokat hozzáad az ember önbizalmához, ha magabiztos a megjelenésében.” 

Nemrég indította el a weboldalát, amelyen többek között szakmai, üzleti témákban ír, publikálja saját verseit, valamint a Lifestyle részben motiváló, inspiráló bejegyzéseket is közzétesz. Követői elsősorban nők, azon belül is a fiatalabb generáció.

Mindezek mellett az Apple Banger nevű zenekarban énekel: 2017-ben az X-Faktorban léptek fel. Terveik szerint a közeljövőben rögzítik első közös albumukat: erre már saját dalszövegeit fogja felénekelni. 

applebanger.jpg

Minden szervezés kérdése

Van még egy dolog, mely nagyon fontos szerepet tölt be Ági életében: ez állatvédelem. Szomorúnak tartom, hogy Magyarország hol tart ezen a területen: azok, akik állatkínzásért  kerülnek a bíróság elé, nem kapnak megfelelő büntetést" – mondja. Meggyőződése, hogy az állatoknak mindenki tud segíteni a maga módján - még ha nincs is mindenkinek lehetősége örökbefogadásra, de egy kis adomány - például kutyaeledel - is nagy segítséget jelent az állatvédő szervezeteknek. Hétvégenként gyakran sétáltat menhelyen élő kutyákat: „A kutyáknak borzasztó nagy élmény, ha akár csak egy fél órára-órára elvisszük sétálni, megsimogatjuk őket. Nekik ez sajnos nincs benne a mindennapjaikban”. Nem idővel, pénzzel, de szakmai tudással is segíti az állatvédőket: akkor is számíthatnak rá, ha például meg kell írniuk egy sajtóanyagot. 

Már többször elgondolkodott azon, hogy valamit le kellene tennie a sokféle feladata közül, de mindig arra jutott, hogy mindegyikhez ragaszkodik. „Ha nem tudok semmit elengedni, akkor meg kell hoznom azt a döntést, hogy egy órával kevesebbet alszom vagy hétvégén nem ülök le a tévé elé. Szerintem ez időbeosztás kérdése, és mindenképpen megéri.”
kep.png

Képek: innen, innen

Zene: iCS

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervtelefon.blog.hu/api/trackback/id/tr2413869750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása