A BME Kommunikáció és médiatudomány szak blogja

#Konzervtelefon

Kommunikációs csomópontok: 5 épület, melyek nélkül nem létezne modernkori tömegkommunikáció

2018. május 17. - konzervtelefon

A XXI. században a többség nem érti, csak használja a világot. Emberek milliárdjai küldenek napi rendszerességgel e-maileket, indítanak nemzetközi hívásokat és csetelnek földrészekkel odébb élő ismerőseikkel úgy, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. Tömegkommunikációs aranykorban élünk, de csak nagyon ritkán gondolunk bele, hogy milyen brutális infrastruktúra teszi lehetővé a rendszerszintű és zavartalan kommunikációt a glóbuszon.

Mindezek megvalósításához a Föld felszíne és légköre nem is elég: az emberiség már a víztakaró legmélyét és a világűrt birtokba vette - ahogy azt a listánk is mutatja -, hogy kényelmesen cseveghessünk bárhol, bármikor. Ha pedig tömegkommunikációról van szó, nem feledkezhetünk meg az adatközpontokról és a tartalomszolgáltatás infrastruktúráját biztosító objektumokról sem. 

Portugal Telecom Data Center - A zöld feketedoboz

Portugália egyik észak-keleti tartománya, Castelo Branco elsősorban a kiváló vörösborairól híres, de a régió végtelen szőlőültetvényi között megbújik Európa legnagyobb adatközpontja, a Portugal Telecom Data Center is. A gigantikus szerverparkban 75 ezer négyzetméteren dolgoznak a 33 petabyte összteljesítménnyel bíró szuperszámítógépek, és az azokat kiszolgáló 1500 fős személyzet. Ennél nagyobb területű adatközpontot már csak a tengeren túl, az Egyesült Államokban találni.

data_center.jpg

A 2013 óta üzemelő épület első ránézésre is érdekes látványt nyújt. A gyümölcsösök és szántók közül kiemelkedő hatalmas fekete kockatest pont úgy fest, mint egy futurisztikus laboratórium. A dizájn persze nem számított az adatközpont építése közben, mindent a funkcionalitásnak rendeltek alá. A szerverek hűtését például egy esővizet összegyűjtő és cirkuláltató rendszer látja el. A legkülönbözőbb mérnöki megoldásokkal pedig lényegében nullára redukálták az épület károsanyag-kibocsátását, ami hatalmas szó egy ekkora teljesítményű adatközpont esetében.

 

Long Lines Building - Soha ne ítélj külső alapján

Összeesküvés-elméletek százainak biztosított már táptalajt Manhattan egyik előkelő negyedében, Tribecában található Long Lines nevű felhőkarcoló. A Thomas és a Church Street sarkán található 170 méter magas brutalista épületet pont úgy néz ki, mint egy betonból kiöntött erődítmény. A 29 emeletes felhőkarcolón egyetlen ablak sem található, a tükörsima oldalainak egyhangúságát csak a négyesével elhelyezett szellőzőnyílások törik meg. A bizarr külső pedig rejthetne akár halálbiztos atombunkert, vagy szupertitkos rakétasilókat, a valóság viszont ennél prózaibb: a Long Lines building lényegében egy gigantikus telefonközpont.  long_lines.jpg

Az épületet az AT&T nevű amerikai telekommunikációs óriásvállalat építette 1979-ben, hogy a keleti partvidék telefonhívásainak zavartalan lebonyolítására alkalmas infrastruktúrát telepítsen bele. Az ablaktalanság a könnyű hűthetőséget garantálja, és egy esetleges természeti katasztrófával szemben teszik ellenállóbbá az épületet az egybefüggő, tömör gránitfalak.

 

Tokyo Skytree - “Égig érő fa” a nyüzsgő nagyvárosban

A maga 634 méteres magasságával a neo-futurista stílusú Tokyo Skytree a világ legnagyobb  tornyának és egyben a második legmagasabb épületének számít. Kapuit 2012. májusában nyitotta meg Japán fővárosában, egész pontosan a Szumida nevű városrész gyorsan fejlődő óriási kereskedelmi központjában. A monumentális torony felállításához mindössze három évre volt szükség, az építkezés egyik fő mozgatórugója az volt, hogy a 333 méteres Tokyo Towert helyettesítse, ami egyre inkább beleveszett a környező felhőkarcolók sűrűjébe és egy idő után már nem volt elég magas a digitális földi adatok sugárzásához. 

skytree.jpg
Az épület azonban nem csak a digitális rádió- és televízió szolgáltatók központja: az alsó 30 emelet elsősorban az üzleteké és irodáké, de az acélból és vasbetonból épült falak között éttermek és kilátók is helyet kaptak.

Tudtad? Május tizenhetedike a Távközlés Világnapja. 1865-ben pontosan ezen a napon Párizsban írta alá 20 ország képviselője a Nemzetközi Távközlési Egyesület létrehozásáról szóló alapító okmányt.  Az eseményről 1968 óta emlékeznek meg a világ számos pontján. 

4. Kábelrengeteg az óceánok mélyén

Akár 6 ezer tonna telekommunikációs kábelt is képesek egy adagban tárolni azok a modern tekercselőgépek, melyek a 2014 óta működő rotterdami  NKT Cables Logistics Center állomáshelyén találhatóak:
rotterdam_submarine.jpg
Az óriás kötegeket itt helyezik át azokra a hajókra, melyek a hálózat lefektetését végzik - a kábeleken ma már leginkább nemzetközi telefonhívások futnak és internetes adatátvitel folyik. Az óceánok és tengerek mélyét azonban sokkal régebben használják kommunikációs célokra, mint ahogy ezek a modern technológiák megszülettek.

A csodálatosan zöldellő Valentia-sziget Írország egyik legnyugatibb pontja: innen indult, és egészen Kanada partjaiig húzódott a világ első működőképes óceán alatti távközlési kábele, mely lehetővé tette a Morse-kódok átvitelét az Atlanti-óceánon. Az első üzenet 1858-ban indult világjáró útjára, de a kábel mindössze három  hét leforgása alatt tönkrement. Az újabb generációt 1866-ra fektették le, ez már tartósan és megbízhatóan funkcionált. A transzatlanti telegráf már egy világméretű kommunikációs hálózat része volt tehát, mely 1890-re már öt kontinenst kötött össze. A távírót csaknem száz évig működtették a szigetről– ezekre az éveket a part kavicsszőnyegén álló szürke emlékmű idézi fel. 
submarine-cable-map.png
Térkép az óceánok, tengerek alatt futó kábelhálózatról

5. TerraStar-1: A világ legnagyobb kereskedelmi műholdja 

Listánk utolsó eleme sokkal inkább építmény, mint fixen álló épület, de a 21. századi telekommunikációban betöltött szerepe miatt nem maradhat ki egy ilyen válogatásból. Jövőre lesz tíz éve annak, hogy a Föld körüli pályára állt minden idők leghatalmasabb telekommunikációs műholdja a TerreStar-1, melynek súlya 6.9 tonna, antennájának átmérője 18 méter, napelem szárnyainak kiterjesztésével pedig legnagyobb hosszúsága 32,4 méter. Az évek során a TerreStar-1 ugyan gazdát cserélt - a cég, mely készíttette, tönkrement időközben, így felvásárolta egy másik vállalat -, de még a mai napig működik: új generációs távközlési szolgáltatásokat nyújt a tervek szerint 15 éven keresztül Amerika és Kanada egész területét lefedve. 

A műhold fellövéséhez csúcsteljesítményű technológiára volt szükség: ezt egy kifejezetten rakétaindításra szakosodott vállalat Ariane 5 típusú hordozórakétái tudták biztosítani a francia guyanai kouroui űrközpontból.
terrestar-1.jpg
A Terrestar nevű mobilszolgáltató megbízásából épített grandiózus méretű műhold történetében még a kilövőállomáson kívül még egy helyszín játszik fontos szerepet: az építmény Palo Anto-ban készült, a Space Systems/Loral (SS/L) falai között. 

5+1: Az egykori Western Union tömb

Az internet hálózat egyik központja egy Manhattan közepén, egy gyönyörű art deco felhőkarcolóban rejtőzik.  A 113 méter magas épület 1930-ra épült fel, megnyitásakor még a Western Union telefonközpontjaként működött - és ebben a funkciójában is a világ egyik legfontosabbika volt.

hudson60.jpg

A Hudson street 60 alatt található vöröstéglás toronyról ebben a bejegyzésünkben olvashattok további érdekességeket. 

 kep.png

Képek: Innen, innen, innen, innen, innen,innen,innen

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervtelefon.blog.hu/api/trackback/id/tr10013938362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Labasmaz 2018.05.17. 10:12:44

A petabyte egy "t", és nem számítógép-teljesítményt jelöl, hanem adattárolási kapacitást jelent. 33 PB amúgy manapság nem különösebben sok, és pláne nem kell hozzá egy ekkora épület.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.05.17. 11:17:07

"A XXI. században a többség nem érti, csak használja a világot. "
A szerző is ide tartozik. Ott kezdődik hogy nem is tudja mi az a "tömgekommunikáció"...
Mondjuk az adatközpont pont nem kell hozzá (legalábbis nem jobban mint bármi máshoz).

Labasmaz 2018.05.17. 11:40:38

@Szelid sunmalac: Ha azt nem is, de olyan 20-30 átlagos rack-szekrényben már elfér.
süti beállítások módosítása