A BME Kommunikáció és médiatudomány szak blogja

#Konzervtelefon

A streaming lábnyoma: jön a Netflix-szégyen?

2019. november 22. - KomMédia BME

Köztudott, hogy a légi közlekedés szennyezi a környezetet. De vajon mi a helyzet a streaming körül? A tech óriások már felismerték a kérdés jelentőségét, de van hova fejlődni, és ebben nekünk, felhasználóknak is szerepünk lehet.

Plázák helyett webshopok, könyvek helyett ebookok, videotéka helyett Netflix. Nem kell hatalmas üzleteket fűteni, fákat kivágni regények, tankönyvek és nyomtatványok miatt, sem pedig DVD-ket gyártani és csomagolni, de még szállítani sem ahhoz, hogy otthonról élvezhessük bármelyik iparág termékeit. Ha nem kell gyártani, akkor nem kell alapanyag, nem kell szállítani, nem használódik el, nem lesz belőle szemét sem, tehát nem is szennyezi a környezetet. Vagy mégis?

netflixplane.jpg

(via)

A digitalizáció hozta okos világban egyre kevesebb az olyan kézzel fogható termék, amiről bárki könnyedén megállapítja, milyen utat járt be, mielőtt a kosarunkban landolt. Egy könyv létrejötte a nyomdától a csomagoláson keresztül a könyvesboltba szállításon át a polcra kerülésig egy olyan történet, amit könnyen felismer az olvasó, még ha nem is gondol bele sokszor. A digitális lét lábnyoma azonban kevésbé ismert, pedig nem elenyésző.


A streaming lábnyoma

A termékek, amiket megveszünk, használatukon túlmutatóan jelen vannak egy körforgásban, amit az adott egység életciklus elemzésével lehet vizsgálni. Ez nem csak a kézzel fogható termékekre igaz. Vegyünk példaként egy Jóbarátok epizódot, amiért tegyük fel, fizetünk is és Netflixen streameljük. Mi kell ahhoz, hogy a jól ismert főcímdal bármikor felcsendülhessen?

Most tekintsünk el a gyártástól – bár valójában már a forgatás is terheli a környezetet. Az elkészült videókat a Netflix külső szervereken tárolja, méghozzá az Amazon sikertermékét, az Amazon Web Services (AWS) felhőszolgáltatását kiaknázva. Innen a gyorsabb letöltés és jobb hozzáférhetőség miatt a Netflix saját maga által kiépített Open Connect szervereire kerül a videó egy-egy másolata. Ilyen data centerek már sokkal sűrűbben helyezkednek el, lokálisan elérhetőek, ugyanis a streaming-óriás az internetszolgáltatókkal együttműködve építette ki és bővíti folyamatosan az Open Connect hálózatot.

A szerverparkok működése hatalmas energiafelhasználással jár, hiszen folyamatosan biztosítani kell az áramellátást és a hűtést. A Netflix felismerte a szolgáltatás fenntartásához és terjesztéséhez szükséges energiamennyiség előállításának környezetterhelését, és a saját egyesült államokbeli energiafelhasználását, éves szinten közel 150 millió kWh-t, megújuló energiaforrásokból biztosítja. Külön dicséretet érdemel, hogy a streaming szolgáltató ezt a fogyasztást 236%-kal meghaladva, globálisan is fektet a megújuló erőforrásokba, tehát nem korlátozza a zöld energialobbit a céget jegyző anyaországra.

Félúton a fenntarthatóság felé

A globális tech óriások, mint a Google és az Apple, de még az Amazon is – ez utóbbi csak mértékkel –, nagy hangsúlyt fektetnek megújuló energiaforrások használatára és fejlesztésére, de ez nem fedi le a szolgáltatási lánc egészét. Hiába használ a Netflix 100%-ban megújuló energiaforrásokat, ha az AWS mögött álló Amazon kevésbé proaktív a karbon lábnyom csökkentését illetően és 2018-ig még csak az áramellátás felét tudta zöld úton beszerezni.

4514.jpg

(via)

Ugyanígy a helyi internetszolgáltatók esetében, illetve a felhasználók háztartásaiban az energiaellátás a Netflix hatáskörén kívül esik. Itt már megjelenik az atomenergia és a fosszilis forrásokból előállított áram is. Ennél még jelentősebb tényező a folyamat bármely pontján megjelenő eszközök előállítása és az azzal járó emisszió. A The Shift Project 2019-es mérése alapján ugyanis az IT szektor energiafelhasználásának 19%-a adódik csupán a data centerekből, sőt 45%-a az eszközök előállítására megy el. Hiába zöldül tehát a Netflix, ha a felhasználói oldalon jelentős karbonlábnyommal kell számolnunk.

Sajnos az emisszióról szóló jelentések, különösen digitális termékeket szolgáltató cégek esetében, félrevezetők lehetnek. Ennek az egyik oka, hogy a vállalatok sokszor csak a saját maguk által közvetlenül kibocsátott és az általuk felhasznált energia előállításából származó üvegház-hatású gázokról adnak számot. A fent említett egyéb, a cégek hatáskörén kívül eső környezetterhelés a digitális cikkek terén aránylag magas, ám ez nehezen mérhető és sok jelentésben nem szerepel. Az iparágról szóló adatok tehát nem teljesen megbízhatóak, de összehasonlítási alapként remekül szolgálnak.

A Sandvine csoport tanulmánya szerint a videós tartalom a globális internethasználat közel 58%-át tette ki 2018-ban, 15% pedig specifikusan Netflix-használatból származik. Elgondolkodtató, hogy a rövidebb videókat közlő YouTube emellett nagyjából 11%-kal járul hozzá az adatforgalomhoz. Ugyanebben az évben a netes videós tartalom CO2 emissziója 300 millió tonna volt, ami Spanyolország teljes szén-dioxidban számolt kibocsátásával egyezik meg. Ebből következik, hogy a Netflix kibocsátása tavaly 80,3 millió tonna CO2 egyenérték* volt, ami nagyjából Románia tavalyi lábnyomának felel meg.

Mit tehetünk?

Rendben, de mi közünk van nekünk, mezei felhasználóknak mindehhez? Nyilván nem sokan szeretnénk lemondani kedvenc sorozatainkról, még környezetvédelmi megfontolásból sem. Nem is erről van szó, de a tudatos használat és a takarékosság ezen a területen is számottevően csökkentheti a környezetterhelést. Őszintén meglepő lenne, ha bárki környezetvédelmi megfontolásból nézne kevesebb filmet. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy egy vásárolt vagy kölcsönzött DVD akkor jár lényegesen magasabb CO2 kibocsátással, ha azt autóval szerezzük be. Hiába csak pár kattintás az egész, egy Netflix film is kiteszi azt a szennyezést, mint egy legyártott, becsomagolt és leszállított DVD. Bár ebben az összehasonlításban nem szerepel a lemezek hulladékként felmerülő szén-dioxid kibocsátása, azt sem veszi figyelembe az elemzés, hogy a streaming-rendszer jelentősen megnöveli a videófogyasztást.

netflix-bad-for-environment.jpg

(via)

Szolgáltatói szinten komoly előrelépést jelent a tudatos design. Ha a háttérben futó YouTube videók lejátszásakor csak audio stream menne, a Google (Alphabet) minimum annyi CO2 emissziót spórolna meg, mint amennyit megújuló energiaforrásokból jelenleg tud, állítja a University of Bristol által készített, 2019-es Computer-Human Interaction konferencián kiadott tanulmány. A szerzők azt javasolják, hogy valamennyi digitális szolgáltatás esetében a cél felhasználói szokásokhoz igazított, fenntartható felhasználói felületek létrehozása legyen.

Hasonló megfontolásból, egy kicsit más szemszögből nézve: felhasználói oldalról sem elenyésző, ha sok kicsi sokra megy alapon alacsonyabb felbontásban, kisebb képernyőn nézünk videót. Mobil adat helyett wifire csatlakozzunk, és a felhő tárhelyeket takarékosan használjuk. Pofon egyszerű mindent automatikusan szinkronizálni, de különösen a videók mobil hálózaton történő fel- és letöltése egyáltalán nem kíméli a környezetet. A gyakran használt fájlokat például jobb, ha az eszköz belső tárhelyéről érjük el. Persze sokszor megkönnyíti az életet, ha egy mappa bárhonnan elérhető, főleg akkor, ha többen is hozzáférhetnek, de a teljes 2010-2019 szelfigyűjteményt nem érdemes felhőben tárolni.

Életmódjukat tekintve a svédek sokak számára követendő példa lehetnek, tehát érdemes átgondolni a következőt: az IT szektor globálisan a légi közlekedés karbonlábnyomát is meghaladja. Előbbi a teljes földi emissziónk 2,5%-a, míg a digitális lét a 4%-os részesedést közelíti. A svédek pedig környezeti megfontolásból bojkottálják a repülést.

*A különböző kibocsátott üvegház-hatású gázok környezetre gyakorolt káros hatás alapján súlyozva, CO2-ban kifejezve

 A bejegyzés szerzője Aniot Laura a BME KomMédia képzés mesterszakos hallgatója. 

konzerv.png

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervtelefon.blog.hu/api/trackback/id/tr4515297642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.11.23. 09:13:32

Azt azért tegyük hozzá, hogy nagyon nem mindegy, hogy ezt az áramot szén, földgáz, vagy atomerőművel termeljük meg. Ez az, amiért a zöldek a legkártékonyabb szervezet a Föld ökoszisztémájára.

fda 2019.11.23. 09:37:44

"ha sok kicsi sokra megy alapon alacsonyabb felbontásban, kisebb képernyőn nézünk videót."
Javaslom ezt a szerzőnek. Ja, fekete-fehérben nem fogyaszt kevesebbet?

"Mobil adat helyett wifire csatlakozzunk, és a felhő tárhelyeket takarékosan használjuk."
Azt egy óvodás is tudja, hogy mobilnet helyett érdemes a wlant használni, de ennek mi köze a felhőhöz?

A felhőszolgáltatás jó dolog, az pedig a szerverparkok dolga, hogy az áramot minél környezetbarátabb módon szerezzék be maguknak. Én annyit tehetek, hogy nem járatok újságot, és nem veszek mindenféle könyvet, DVD-t aminek az előállításakor, megvásárlásakor, kiszállításakor és eldobáskor sok szennyezés keletkezik. A szerverek áramfelhasználása ennél talán még egyszerbbnek is látszik, mert koncentráltan jelentkezik, kezelhető (és van már használható megoldás)

Visceroid 2019.11.23. 11:15:08

Libsik, mit akartok még betiltani? Húst márt nem lehet enni, gyereket nem lehet csinálni, kocsival sem szabad járni (persze ez alól egyedül ti vagytok a kivételek). Kínát meg Indiát mikor fogjátok megrendszabályozni? Vagy ők túl nagy falat?

horex · http://horex.uw.hu/ 2019.11.23. 12:07:39

@Visceroid: Libsi ármány , sőt Gyurcsány! Baromságot irsz

Az igaz hogy baromság irányába megy már az egész zöld mozgalom, meg ökölógiai lábnyom
Ahogy az olvtárs irja, Indiában álarcokat osztogattak az iskolás gyermekeknek, Kínában nem ritka az olyan szmopg hogy látni nem lehet, Magyarországon nagymérvű a vidéki szegénység, tűzelnek amit találnak

Budapest most belendül, majd korlátozzák a Belváros forgalmát
Olyan ezz mintha egy szarrakás közepére virágot túznének, attol még szarszag lesz. Miért nem a VIII.ker forgalmát korlátozzák?
A blog már az elektromosságot kárhoztatja
Csökkentség az áram szolgáltatást. Legyen minden háztartásban 6A terhelhetőség, ez közel 1300W. LED világitás kis hűtő laptop belefér

Hajók ezrei járnak a tengereken dizellel, repülök ugyancsak szennyezik a légkör magasabb és alacsony rétegeit
Mi van az ózon lyukkal, ami egy időben rémületet keltett?

Lenne még pár 5letem a hülyeségre :)

sukka2 2019.11.23. 13:38:15

Az ökolábnyom minél kisebb legyen, ezzel teljesen egyetértek. Azzal már kevésbé, hogy azzal jönnek: az új technológiáknál a régiek jobbak, nem szennyeznek annyira, stb. Nos, ha a mai igényszint alapján kellene cd-dvd koronggal ellátni a világot akkor már belefulladnánk. A kőbalta tényleg ökóbb lenne a 3d nyomtatónál csak nem hinném, vissza akarna menni ősközösségbe a világ.

Gulyo 2019.11.23. 13:39:03

A svédek bojkottálják a repülést? Hogyan?

midnight coder 2019.11.23. 15:23:28

@sukka2: Arról nem is beszélve, hogy ha vadászó-gyűjtögető életmóddal akarnád etetni a Föld lakosságát, ahhoz több száz Földre lenne szükség.

desw 2019.11.23. 15:29:47

És a szerző mindezt megírja egy blogban, ami kb pont azokon a szervereken és egyéb IT eszközökön keresztül jut el az olvasókhoz, mint a Netflix. :DDDDDDD Nájsz!

bes3 2019.11.23. 15:35:08

@Gulyo: a svédekről könnyű baromságokat írni, ki ellenőrzi....

Nem bojkottálják, kurva sokat repülnek charterrel a világban ( hogy csak a teljesen feleslegeset említsem).

2019.11.23. 15:58:16

A Netflix kell a tökömnek. Minek? Az összes engem érdeklő sorozat megvan torrent oldalakon is.
Akkor minek fizessek egy olyan cégnek, amely a magyar nyelvet hogy úgy mondjam nem igazán preferálja.
Ezt csak a Sixx nevű faszkalap tolja állandóan az Indexen. Nyilván örök életre szóló ingyen hozzáférése van.

scsaba1 2019.11.23. 16:42:31

Olvasva a kommenteket, én inkább az oktatási rendszert kárhoztatom. Nehogy megértsétek, hogy miről ír...

antisocialnetwork 2019.11.23. 17:53:28

Ennyi baromságot. A Föld népességét ne csökkentsük drasztikusan? Akkor kevesebb lesz a károsanyag kibocsátás. Még ,hogy nézzük kisebb felbontásban a Netflixet...

midnight coder 2019.11.23. 18:24:35

@scsaba1: A baj valóban az oktatási rendszerrel van. Ha nem lenne a fél világnak felmentése a természettudományokból általános iskolában, és nem lehetne úgy diplomát szerezni, hogy közben az illető szilárdan hisz abban, hogy az áram az a konnektorból jön, akkor a mai zöld mozgalmak létre sem jönnek, nem hogy követői legyenek.

Orltran 2019.11.23. 20:01:32

@Gulyo: Flygskam, kb repülési szégyen, Svédországból indult 'mozgalom', elvileg mostanában többen választják a vonatot repülés helyett. Azért nagy csodák nincsenek, Greta Thunbergen kívül kevesen vonatoznak egyelőre Stockholmból Londonba, ez egyelőre annyi, hogy kb 10%-al többen választották idén a vonatot helyi közlekedésre repülő helyett. Ilyen szempontból egyébként szégyenkezve bújhatnak el mellettünk, ahol hozzájuk képest is minimális az országon belüli repülőjáratok száma. :) A szerző pedig ebből kreálhatott netflix szégyent (hacsak nem előzte meg valaki), aminek értelmét én nem sokat látom, a fejtegetés sem gondolom, hogy megállja a helyét, de feltételezem a médiaszakra jellemző célt elérte, páran voltunk olyan butuskák, hogy idekattintsunk és még kommenteltünk is, szóval good job. Nekünk meg Kommentszégyen.

teéjesenmindegy 2019.11.23. 21:57:05

@Gulyo: Hogyhogy hogyan? Láttál már repülő svédet? Na.

teéjesenmindegy 2019.11.23. 22:02:47

@sukka2: "Nos, ha a mai igényszint alapján kellene cd-dvd koronggal ellátni a világot akkor már belefulladnánk. "
Nem biztos. Régen felírt az ember egy cd-re mp3ban kétszáz zenét. Néhány száz zenénél nem hiszem, hogy több kedvence van bárkinek is. Akkor meg minek a hozzáférés egymillióhoz? Ott áll mind, készen arra, hogy meghallgasd, pedig nincs olyan ember aki a black metal-tól wagnerig mindent meg akarna hallgatni.
De mivel ott van mind, ezért egyiket sem töltöd le, hanem azt a 2-300 zenét is streameled.
Ha egyszer letöltenéd, akkor onnantól több áramot nem fogyasztana.

Dan da Man 2019.11.23. 22:50:39

@scsaba1: Sajnos tökéletesen megfogalmaztad, ami bennem indulatokban tolult fel a kommenteket olvasva... Vigasztal, hogy mindig ugyanaz a pár hülye böfög mindenhova. Így talán még van esély, hogy a hülyék kisebbségben vannak, csak sokat hangoskodnak...

midnight coder 2019.11.24. 07:08:06

@Orltran: Arról nem is szólva, hogy a repülés a CO2 tortában úgy 4%. Sokkal jogosabb lenne a greenpeace-szégyen ami miatt sok-sok szénerőmű működik atom helyett.

232323 2019.11.24. 11:02:19

csinálja más én azt mondom yolo és az én 1 tonna CO2-mel évente (vagy fikfak tudja mennyi is az ) úgye érek semmit.. ha 100x annyit égetek el sem leszek még egy kerekitési tényező sem.

Szo*assa magát más, én YOLOOO

232323 2019.11.24. 11:16:53

YOLO
OLO
LO
O

na megyek rendelek pár ruhát zalandóról, kit érdekel

232323 2019.11.24. 11:17:21

Két komment elküldése között várnod kell!

sien 2019.11.24. 11:33:54

@Dan da Man: elhiszem, hogy feszít az indulat, aki erre borzalmasan ostoban írásra nem a fejét fogja, hogy hogy a fenébe tudott valaki ennyi ökörséget összehordani, az van olyan buta, hogy azonnal az indulatok szabaduljanak fel benne az értelmes gondolatok helyett.

midnight coder 2019.11.24. 15:46:34

@232323: Tudod, ez a fast fashion elleni hajsza is a birkák etetése. Alapvetően nem azzal van a baj, hogy olcsón veszel pólót, hanem azzal hogy akkor is veszel, ha nincs szükséged rá, csak azért mert egy félhülye valahol kitalálta hogy mostantól nem a fehér a divat, hanem hupikék. Onnantól kezdve viszont, hogy nekiáll a fél világ lecserélni a ruhatárát a félhülye miatt, ökológiai szempontból kb. mindegy hogy a fast fashionból hozatod vagy valamelyik méregdrága márkát veszed, max. az a különbség hogy az előbbi esetben a vietnami gyerek egész éjszaka pólót varr, az utóbbi esetben pedig éhen hal. Mondjuk csak a CO2 szempontjából ez utóbbi tényleg jobb.

CCnick 2019.11.24. 18:02:42

a mobilhálózat mennyivel fogyaszt többet használat közben mint a wifi?

CCnick 2019.11.24. 18:10:19

@midnight coder: A fast fashion pont arról szól, hogy félvente dobd ki a meglevőt és vedd meg a szezonális trendit, Nem aztól "fast" hogy (aránylag) olcsón meg lehet venni :)

2019.11.24. 19:16:17

@midnight coder: sajnos nem lehet azt modani, hogy robbanjon el a te kertedben, mert fél kontinenst tönkreteheti ha olyan az időjárás...

CCnick 2019.11.24. 19:40:03

@randomgenerator: fizikából kettes megvolt azért?

midnight coder 2019.11.25. 07:09:28

@CCnick: Mert ha négyszer annyiért veszed a vietnami gyerekek által megvarrt pólót a nem fast fashionben az ökotudatosabb ? Az ár mondjuk nálunk játszik, de egy határral nyugatabbra aligha, egy határral keletebbre meg az is drága. A problémám nekem az egésszel az, hogy azt mondják hogy a FF a probléma, holott önmagában a divat a probléma. Az, hogy vezényszóra a fél bolygó évente lecseréli a ruhatárát csak azért mert az a divat egy instant agyhalál, és ebből a szempontból kb. teljesen mindegy hogy milyen forrásból teszi. Ne tegye, ezt kellene kommunikálni sötétzöld barátainknak, és nem azt, hogy a FF káros. A divat az.

midnight coder 2019.11.25. 07:11:02

@CCnick: Bölcsészeknek felmentésük van már általánostól egész Európában. Tesiből, fizikából, kémiából és matekból. Ezért van ennyi diplomás környezetvédő.

CCnick 2019.11.27. 12:17:34

@midnight coder: a klasszikus divat nem jár félévente ruhatárcserével, azt a FF hozta be ezért károsabb
süti beállítások módosítása