A BME Kommunikáció és médiatudomány szak blogja

#Konzervtelefon

Body Positivity: mozgalom vagy kibúvó?

2021. május 28. - KomMédia BME

A testpozitivitás jó pár éve felkapott témája a közösségi oldalaknak. Mégis mi az, amitől igazán izgalmas lehet ez a kezdeményezés és milyen árnyoldalai vannak? Kik és mit képviselnek, ami miatt ekkora visszhangja van a témának?

A közösségi média segítségével futótűzként terjedtek el a body positive (azaz testpozitív) gondolatok, amik így egyre több és több emberhez jutottak el. A szemlélet egyik legnagyobb lelőhelye az Instagram: rengeteg olyan influenszer van a platformon, aki kifejezetten sok, a témában releváns tartalmat oszt meg, vagy akár az egész fiókját eköré építi ki.

Az elsők egyike: Tess Holiday

A mozgalom egyik neves képviselője Tess Holliday, aki 2012-ben alapított Instagram fiókjával az egyik első olyan plus size modell volt, aki kiállt a testpozitív gondolatok mellett. 2015-ben ő került fel elsőként a People Magazine címlapjára, az amerikai 20-as ruhaméretet (ez az EU 48-50 méret megfelelője) meghaladó modellek közül. Mára már 2,1 millió követőt tudhat magának Instagramon, és saját ruhamárkát is alapított, amely kifejezetten a plus size méretekre lett szabva. Tess bátran vállalja önmagát úgy, ahogy van, és aktívan hirdeti a különbözőség elfogadását: legfőkképpen a női túlsúly normalizását, a teltebb idomok népszerűsítését képviseli.

th.png

(via)

Nemcsak a test a fontos

Természetesen nem egyedüli a témában, rajta kívül még számtalan olyan, sokak által követett influenszerrel találkozhatunk, akik a testpozitív irányzat elkötelezett tagjai. Mindenki kicsit magára formálja a mozgalom értékeit, és a saját problémáiról, a saját nyelvén, egyéni stílusában kommunikál a közönség felé. Például a híres énekesnő, Alicia Keys a természetes szépség fontosságára hívja fel a figyelmet: 2016-tól kezdve minden rendezvényen smink nélkül jelent meg.

Em Ford – angol influencer – felnőttként is pattanásokkal küzdött, amelynek elfogadásáról és kezeléséről számtalan online platformon (saját blogján, YouTube csatornáján, Instagram fiókjában) nyíltan kommunikált. Gigi Gorgeous az elfogadásra fókuszált: nemváltoztatását folyamatosan dokumentálta és kendőzetlenül osztotta meg az elmúlt években. A lista pedig szinte végtelen, rengeteg hozzájuk hasonló híresség állt már ki a nyilvánosság elé.

Egy kis történelem

Az ideálok felállításával szembemenő ellenvélemények nem újkeletűek: már a 19. század legvégén megjelentek olyan mozgalmak, amelyek az elvárt külső megjelenést kritizálták. Ezek a mozgalmak a feminista irányzatokkal karöltve nyertek térhódítást, ám akkor még kevés sikerrel. A ’60-as években Lew Louderback a „More people should be fat” (azaz „Több ember lehetne kövér”) néven megjelent esszéjében tér ki a „fat shaming” jelenségére, amely a nem megfelelő testalkattal rendelkező emberek nyilvános megalázását, kiközösítését jelentette. Az esszé megjelenése után megalakult a NAAFA (National Association to Advance Fat Acceptance) nevű szervezet, amely a túlsúlyos emberek kiközösítése ellen harcolt, valamint azért, hogy megváltoztassa a társadalom látásmódját az elhízás és az egészségre már káros túlsúly megkülönböztetésében.

Az igazi áttörés a ’90-es évek végén történt, amikor megalakult a The Body Positive nevű szervezet. Ez az alapítók szerint azért volt szükséges, mert olyan szabad közösséget akartak teremteni, ahol az emberek fellélegezhetnek a társadalomi nyomás alól a testüket érintő folyamatos kritikák tekintetében. Az azóta eltelt időben a közösségi médiának köszönhetően, a szervezet alapeszméi rengeteg emberhez eljutottak és még hangsúlyosabbá váltak. 2012 óta, az Instagram széles körű elterjedésével összefüggésben a testpozitivitás civil fórummá, aktivizmussá nőtte ki magát, melynek a képviselői erőteljesen kiállnak véleményük mellett. Testünk elfogadására bíztatnak, saját magunk szeretetére, és a magabiztosságra. A body positivity meghatározó témái közé tartozik a túlsúly, a testszőrzet, a menstruáció vagy a testi hibák normalizálása.

Mozgalom a mindennapokban

A közismert celebek és influenszerek hatására, és a mozgalom elterjedése miatt egyre többen kezdtek saját problémájukról, bizonytalanságukról megosztani információt. Hashtagek használatával (mint a #bodypositive vagy a #selflove) könnyen rátalálhatunk a testpozitív tartalmakra, aminek számtalan megjelenési formája lehet. Blogposztokkal, Facebookon és Instagramon megjelenő képek és videók millióival találkozhatunk, amit gyakorlatilag bárki posztolhat, aki azonosulni tud a mozgalom által képviselt értékekkel. Számtalan olyan esetet lehet látni, ahol hétköznapi emberek saját példájukon keresztül mutatják meg, hogy számukra mit is jelent a testpozitív hozzáállás. Személyes képek, bejegyzések sora található meg, ahol emberek a legnagyobb félelmeik, rejtegetett külső tulajdonságaik megmutatásával állnak ki a túlontúl idealizált testképek ellen.

kep1_1.png

A body positivity kritikus szemmel

A posztokban, és az azokat közzétevő emberekben egy közös dolgot figyelhetünk meg: leginkább nőket láthatunk body positive tartalmakkal megjelenni, amelyek sok esetben kifejezetten női témákra lettek szabva, erősen elhanyagolva a férfiakat. Őket vajon nem foglalkoztatja annyira a téma?

A Bradley Egyetem által összegyűjtött kutatások alapján, a válasz az, hogy nagyon is érdekli őket a saját kinézetük. A férfiak testképének megítélése is ugyanannyira fontos és sokakat foglalkoztató kérdés, mint a nők esetében. Ők is ugyanannyira ki vannak téve a média és a társadalom adta véleményeknek, hatásoknak, melyek együttesen alakítják az ideális férfiképet. Esetükben problémát okozhat a kopaszodás, a túlsúly, az edzett/atletikus test hiánya vagy a férfiasságot megtestesítő külső jegyek (mint a jó kiállás, átlag feletti testmagasság, erő) több-kevesebb hiánya. Dr. Ben Barry, a torontói Ryerson Egyetem professzora szerint a férfiak nem komfortosak olyan szituációkban, ahol saját kinézetükről kell beszámolniuk. A nyugati kultúrkör felfogásában értelmezett maszkulinitásba nem fér bele a mozgalom adta kitárulkozás, mert nőiességet áraszt és sérülékenynek mutatja be a férfiakat. Sok férfi ego pedig nem kockáztathatja meg, hogy kinevessék vagy megkérdőjelezzék. 

man.png

(via)

A méret nem számít?

A mozgalommal kapcsolatos másik probléma, melyre sokan felhívják a figyelmet, hogy esetenként túl elfogadók az emberek magukkal szemben. A túlsúly normalizálása mellett nem veszik észre annak veszélyes, olykor egészségkárosító következményeit. A „health at any size” (azaz „egészség bármely méret mellett”), és ehhez hasonló sugalmazások arra késztethetik az embereket, hogy ne foglalkozzanak a testsúlyukkal, hiszen úgysem ez a mérvadó. Az ellenvélemény alapja pedig nem áll távol a valóságtól: az elhízást a 21. század egyik népbetegségének tartják, amely hozzájárulhat a szív-és érrendszeri megbetegedésekhez, a 2-es típusú cukorbetegség, az asztma és egyes rákbetegségek kialakulásához. A bírálók szerint a kövérség és a túlsúly nem egy testalkat, mint ahogy a mozgalom képviselői sokszor beállítják, hanem a helytelen, mozgásszegény életmód, vagy valamilyen a háttérben meghúzódó betegség következménye.

Egy másik negatívum, a közösségi médiában megjelenő tengernyi testpozitív tartalommal köthető össze. A megnövekedett információáradat következtében sokszor átalakul az üzenet, az emberek félreértik annak tartalmát és már helytelenül adják tovább másoknak. Felszínesen értik csak, ezzel félreinformálják a többieket, további félreértést és bizonytalanságot generálva. A sokak által követett influenszerek esetén ez igazán nagy baj is lehet, hiszen egy-egy véleményvezérnek tartott szereplő akár milliókat is befolyásolhat. Ezen a ponton nem árt megjegyezni azt sem, hogy egyesek szerint a body positivity térnyerését is egyre inkább csak üzleti érdekek motiválják. A társadalom szélére rekedt emberek megszólítására ugyanis kifejezetten jól használható a mozgalom marketingkampányok és influenszerek segítségével. Nagyon jól célozható célcsoportot jelentenek, akiknek ugyanúgy eladhatók az egyes termékek, csak testpozitív köntösbe bújtatva. Plus-size modellek, sminktelen arcok, néhány testi hiba és már kész is a hirdetés.

A bejegyzés szerzője Nagy Fruzsina, a BME KomMédia mesterszakos hallgatója. 

konzerv_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervtelefon.blog.hu/api/trackback/id/tr9916527548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.05.28. 20:08:21

Remek, amikor embereket felmentenek az elhízás felelőssége alól. :-((

Emmett Brown 2021.05.28. 20:32:22

Nyilván üzleti érdekek diktálják, hiszen az átlagnál picit kerekebb nők még pont benne vannak a fitnesz/beautybiznisz célközönségében, őket nagy kár lenne önmaguk elfogadására ösztönözni, amikor akár egy valag pénzt is költhetnének műcsöcsökre/táplálékkiegészítőkre/stb.

A képen szereplő modell kb annyira reális mint bármelyik klasszikus topmodell, a tényleges átlagos nők meg megint nem jelennek meg, csak a végletek.

2021.05.28. 21:01:58

Galla szerint “A nő kövér” - 80’as évek, jó poén.
Most: Letiltanak a társkeresőről embereket, akik kimondják a valóságot, miszerint “ a nő kövér” : index.hu/mindekozben/poszt/2021/05/28/letiltottak-egy-tarskeresorol-mert-lekoverezett-egy-not/
Érted! Nem az a baj, hogy kövér, hanem az, hogy ezt valaki kimondja.

Zed is not dead yet 2021.05.28. 21:28:21

Szerintem ezek szánalmasak. Testpozitív? Inkább igénytelen, lusta ember. Ritka kivétel az, akinél ezt az egészet olyan körülmények okozzák, amin kizárt, hogy képes lenne változtatni (pl. betegség, vagy fogyatékosság, stb.), de a többség borzalmas. És akkor még ott vannak a kardashian-tehenek, meg a hasonlók, akik nyomják ezt a "nagy test, nagy segg, nagyon nőies" csengőt. Persze a másik véglet is borzasztó, a "zörgő csontvázak". Valahol középtájon vannak a normális testek, velük már csak azt kéne megértetni, hogy egy 60 kilós női testre nem kellenek 10-kilós csöcsbombák, meg újabb tízkilós zsírfarok, mondjanak bármit is az ilyen kardashian-félék.

Zed is not dead yet 2021.05.28. 21:31:11

@Testes Antal: Naná. Továbbá: kopasz, alacsony, magas, nem kopasz, sovány, néger (!!), és a többi. Csudálatos szép új világ, ahol semmit sem nevezhetsz a nevén.

Mint a vaklárma című filmben, amikor a süket elmondja a vaknak (aki néger), hogy néger és az meg teljesen ki van borulva, hogy az nem lehet, az ki van zárva. :D :p

Muhammad Balfas 2021.05.29. 00:41:16

Ha a Középkorban azt mondtam volna egy embernek, hogy lesznek majd idők, amikor az emberek majd fizetni fognak azért, hogy fogyjanak , és külön gyakorlatokat végeznek majd, hogy ezt elérjék, nem tudta volna elképzelni, esetleg azt mondta volna, hogy ha tényleg így lesz, az a földi mennyország ideje lesz már.:)

Örömhernyó 2021.05.29. 02:44:14

Az egész onnan indult, hogy divat lett áldozatnak lenni a holokauszt után. Előtte a veszteseknek nem volt kegyelem. Aztán a második világháború után minden megváltozott nyugaton. Erre az áldozatkultuszra épültek a gyarmatok függetlenségi mozgalmai. A gyarmattartók egyértelműen le tudták volna verni a gyarmatok felkeléseit, ha teljesen belevetik magukat a harcba. De a nyugati közvélemény akkor már az áldozatok oldalán állt.
Aztán erre a mentalitásra épült az amerikai feketék polgájogi mozgalma is.
Aztán a feminizmus. Majd a melegek elfogadására indult propaganda.
A második világháború után a nyugati közvélemény mindig a gyengék, elnyomottak, elesettek, áldozatok oldalára állt.

Ezért minden új mozgalom első lépése, hogy elnyomottként állítja be a tagjait. Ez egyre nevetségesebb helyzeteket szül, most már a mérhetetlen nyugati jólét "áldozatai", a kövér emberek is nyomulnak.

Aki ma férfiként nyugaton kimondja, hogy transz emberekkel ne akar randizni, az transzfóbnak van titulálva. Közben nők simán kimondhatják, hogy milyen magas, milyen foglalkozású, milyen jövedelmű, külsejű férfival akarnak ismerkedni.

Örömhernyó 2021.05.29. 02:53:48

Ja, amíg állami egészségügy van az adófizetők pénzéből, addig nem kellene ilyen egészségtelen trendeket tolni. Majd ha mindenki magánegészségügyben, saját magánbiztosítással kuruckodik, akkor lehet alkoholizálni, dohányozni, kövérnek lenni. Más f*szával verik a csalánt, amikor a cukorbetegségük kezelését, gyomorszűkítő műtéteiket, később a szívbetegségük kezelését, munkaképtelenségük miatti ellátásaikat állami biztosítóval fizettetik.

AlexAston 2021.05.29. 07:35:27

Ezek zsírdisznók. Pont.

eßemfaßom meg áll 2021.05.29. 07:56:38

@Zed is not dead yet: intejú Stevie Wonderrel:

- És nem zavarja, hogy vak?
- Még mindig jobb mintha néger lennék.

gigabursch 2021.05.29. 09:14:23

Minden kisegér boldog, amikor meghág egy elefántot, de azért ez a módi nekem nem jön be, amikor egy nő olyan dagadt, hogy kijön belőle három jó nő és még marad is.

bontottcsirke 2021.05.29. 09:16:10

@Örömhernyó: Na, EBBEN most teljesen egyetértünk, de ha már ekkora a wilkommen-és elfogadáskultur, akkor lassan a nemzetszocialista nézeteket is el lehetne fogadni, nem? Elvégre csak a kivitelezésébe csúszott némi hiba....

gigabursch 2021.05.29. 09:18:23

@Örömhernyó:
Hááát..., ha egy ilyen nő rádhasal 69-ben, te is elnyomott leszel...

gigabursch 2021.05.29. 09:20:08

@eßemfaßom meg áll:
- Láttad már Stevie Wonder feleségét?
- Nem.
- Ő sem.

odamondó 2021.05.29. 10:08:55

COVID idejében vicces a pozitivitás amikor bizonyított tény, hogy a túlsúly növeli a rizikót.

bontottcsirke 2021.05.29. 10:40:56

@mіdnight coder: de büdös-mocskos kommunistának csegevarás szarokban pici fűvel a kezedben, femibuzinak lehet lenned ugye?

bontottcsirke 2021.05.29. 10:42:43

hú baszki, a brendel lenyúlta midnight nickjét, nem rossz.

gigabursch 2021.05.29. 10:50:51

@bontottcsirke:
Ezen mostanában én is elmerengtem...
Múltkor Kurt úrfira szállt rá...

Örömhernyó 2021.05.29. 11:16:04

@mіdnight coder: Brendel Mátyás címeres troll, a magyar internet ámokfutó bolondja ezt a blogot is megtalálta és floodolja. Kérem a bloggert, hogy penderítse ki innen a floodoló Brendelt.

Örömhernyó 2021.05.29. 11:30:50

@gigabursch: Volt segges, csöcsös csajom fiatalon, neki volt hasa is. De összességében arányos volt (mindene nagyobb volt) és széparcú. Én sose cseszegettem a teste miatt, ő akart fogyni, ami többé-kevésbé sikerült is neki, amennyire a facebook képeiből látom. A lényeg, hogy ő nem volt büszke a túlsúlyára és egy nagyon kedves, gondoskodó személyiséggel és intelligenciával párosult nála ez a testalkat. Tehát egy szerethető lány volt.

Volt nagyseggű, vastag combú, kismellű csajom is, akinek a hasa nagyon lapos volt. Gyorskorcsolyázott és focizott, ettől lett aránytalanul nagy alsóteste. De nem volt kövér, BMI-je normál tartományban volt. Ha választani kell, akkor inkább a mindenhol arányosan kövér lányt preferálom, mert nőiesebb.

A gond ott van, amikor hulladék személyiséggel párosul ez a testalkat és nem csodálkoznak, hogy miért kerülik őket az emberek.

Az igazi midnight coder hol van? Brendel ellopta a nickjét. Brendel nem mer már emberek elé állni a saját nevében, pedig hát ő közszereplő. Egy mezei kommentelő nem közszereplő, Brendel viszont az.
Az ő tevékenysége a bizrosíték arra, hogy az emberek mindig emlékeztetve lesznek arra, hogy miért nem szabad Gyurcsányékra szavazni. Mert Gyurcsányékkal az ilyen kis túlmozgásos, kommunista-nyilas Brendelek térnének vissza. Az egyszerű kisember akkor már inkább a Tömjén Zsóti-féle üzembiztos hülyékre szavaz.

Ménár Atya 2021.05.29. 11:43:00

Mitől pozitív, ha valaki halálra ítéli magát amikor kövérre zabálja magát?
Mitől jobb ha rásegít betegségek kialakulására szándékosan?
Az hogy hogy néz ki másodlagos, kinek mi tetszik, ha azt hazudja magának, hogy tök jó teltkarcsú teste van , azt lexarom, az viszont jobban érdekel, hogy elveszik az eü ellátást azok elől, akik próbálnak vigyázni magukra, és nem terhelik a szervezetüket azzal, hogy 0-24 órában + 40-80-120 kg ot kell cipelniuk magukon.
Aki azt mondja, hogy ez egészséges, az sötét idióta.

Muhammad Balfas 2021.05.29. 11:51:54

@Örömhernyó: Én hoznék egy szabályt az Index helyében: amelyik blogger nem gyomlálja a Brendelt, nem vágja ki az ordenáré kommentelőket, ezenkívül előszűrés esetén napok telnek el a kommentek kikerüléséig, az hibapontot kap, és csökkenti az esélyét az újbóli főoldalra kerülésre.
A nem kommentelhető blogok pedig eleve kisebb eséllyel indulhassanak.. Miért kell Zöldi bácsi blogjának, meg a Bekiáltásnak állandóan kint lennie? Mégse szállta meg a Fidesz az Indexet?

Muhammad Balfas 2021.05.29. 11:55:48

@Örömhernyó:

"Az ő tevékenysége a bizrosíték arra, hogy az emberek mindig emlékeztetve lesznek arra, hogy miért nem szabad Gyurcsányékra szavazni. Mert Gyurcsányékkal az ilyen kis túlmozgásos, kommunista-nyilas Brendelek térnének vissza. Az egyszerű kisember akkor már inkább a Tömjén Zsóti-féle üzembiztos hülyékre szavaz. "

Lehet, hogy Matyi Habony fejéből pattant ki? :)

midnight coder 2021.05.29. 12:06:40

"Ezen a ponton nem árt megjegyezni azt sem, hogy egyesek szerint a body positivity térnyerését is egyre inkább csak üzleti érdekek motiválják."

Mert az "egészséges életmód" iparét nem... E mögött a dolog mögött óriási profitot termelõ iparág van. Sportszerek, sportruházat, edzõtermek, fitnessz-kaják, dietetikusok és iskolát sohja belülrõl nem látott önjelölt fitnessz-guruk, mezõgazdasági hulladékot szuper egészséges kajaként aranyáron eladó élelmiszeripar. A gyógyszeriparról nem is szólva - nem véletlenül nincs a piacon értelmes fogyasztószer ami legalább azt tudná amit a nikotin - elvégre az elhízás okozta betegségek kezelése sokkal kifizetõdõbb mint magának az elhízásnak a valódi kezelése. Így el lehet küldeni a népet izzadni és szemetet enni, aztán ha az istenadta nép valahogy mégsem akar aszkéta lenni, akkor némi áldozathibáztatás keretében nagy kegyesen kezeljük a bajait. És persze vigyázunk arra, nehogy nagyon hatékonyan meggyógyítsuk, elvégre ha lejár a szabadalom érvényessége akkor ki kell adni egy valamivel kevésbé rossz verziót a gyógyszerbõl, mert különben az istenadta nép nekiáll generikus gyógyszereket szedni és oda az extraprofit.

eßemfaßom meg áll 2021.05.29. 12:12:40

@Muhammad Balfas:" Miért kell Zöldi bácsi blogjának, meg a Bekiáltásnak állandóan kint lennie? Mégse szállta meg a Fidesz az Indexet? "

Hogy lássa az ecceri szavazó mi lenne ha nem a fidesz lenne hatalmon. Brendel is azért ámokfuthat. Okosak ezek a fideszes indexesek :)

TechNick 2021.05.29. 12:16:31

Testpozitivitás jó (értsd: dagadt disznóknak tapsolj)
Down-szindrómás modell nyerte a nemzetközi szépségversenyt (értsd: mongolidióta debileknek tapsolj)
Ez a gyönyörű transznemű nő Új-Zéland szépségkirálynője ... (agybeteg buziknak tapsolj)

"Nincs az elbaszva, csak másra lesz jó!"

Mondd csak apu, anyuapu azt mondta, hogy fiatal korodban újságírásból éltél, ez igaz?
Igen kis csöppségem, terjesztettem a toleranciát, de ne kérdezősködj annyit, mert kihűl a farkam!

midnight coder 2021.05.29. 12:18:02

@Örömhernyó: "Ja, amíg állami egészségügy van az adófizetők pénzéből, addig nem kellene ilyen egészségtelen trendeket tolni. "

Így igaz. És nem kellene egy olyan embernek aki ahelyett hogy fõállásban a testével foglalkozik egy rakás olyan ember egészségügyi ellátását és nyugdíját finanszírozni, akik egész életükben segélybõl/lopásból tartották fenn magukat illetve kis családjukat.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.05.29. 12:21:46

@Örömhernyó: félve mondom ki, de nem vagy valami okos. Egy szabad Világban azt mondanám, buta vagy.
A spanyolok elvesztették gyarmataikat az 1800-as évek végére. A törökök sem tudták megtartani. Az angoloknál a függetlenedés már az I. Világháború előtt elkezdődött. A németek gyarmataikat elvesztették a két háború között.
Néhány példa: Mexikó, Szaúd-Arábia, Dél-Afrika.
Majd szólj, ha ezek a holokauszt okán lettek államok!

midnight coder 2021.05.29. 12:28:54

@Zed is not dead yet: "Ritka kivétel az, akinél ezt az egészet olyan körülmények okozzák, amin kizárt, hogy képes lenne változtatni"

Végül is igen. A legjobb fitnesszguru Mao elvtárs volt: neki egy egész népet sikerült lefogyasztani, és legalább 60 millióan garantáltan nem is híztak vissza utána.

Viszont egy rakás olyan hormon van, ami meghatározza hogy a napi zsíroskenyered után annyi erõd legyen csak hogy visszamássz az ágyba hízni, vagy körbe akard futni a világot. Nemi hormonok, pajzsmirigy, növekedési hormon, mind-mind befolyásolja ezt. Plusz a bélflórád plusz egy rakás más tényezõ. A mostani magas elhízás egyik fõ oka szerintem, hogy sikerült az embereket leszoktatni a dohányzásról. A másik pedig az olyanok, hogy Pl. az élelmiszerekbe a cukor helyett a jóval olcsóbb, viszont sokkal károsabb kukoricaszirup kerül édesítõszerként. Plusz a környezetbõl bekerülõ hormonhatású vegyianyagok, stb.

Örömhernyó 2021.05.29. 12:30:12

@Muhammad Balfas: Ja, a nem kommentelhető blogoknak semmi értelme egy olyan felületen, mint a blogponthu, ahol sokszor a kommentek jobbak, mint maga a poszt. Aki nem kommentelhető blogot szerkeszt a blogponthun, az magát megkérdőjelezhetetlen kinyilatkoztatónak tekinti, lenézi az olvasóit.

Gyurcsány és Brendel olyanok, mintha a kormánypárti PR agytrösztök találtak volna ki őket. Amihez hozzáérnek, hozzászólnak, az szarrá válik.

@midnight coder: A fogyáshoz nem kellenek szerek. Az utóbbi 3 évben a megnövekedett jólétem miatt felszedtem kb. 8 kiló felesleget, de még mindig az enyhén túlsúlyos kategóriába esem ezzel. Fogyni akartam. Egyszerű matek: többet mozgok, mint amennyi kalóriát beviszek. Ennyikeh! Mondjuk én eleve nem elsősorban testtömeget akarok veszíteni, hanem izmot építeni. Milyen konditeremben évek óta nem voltam. Sportszerek? Cipő futáshoz, de cipőt amúgy is hordok. Kerékpárt ingyen szereztem. Más emberek elköltik a fél fizetésüket piára, cigire vagy szerencsejátékra.

bbwd 2021.05.29. 12:30:40

influenszerkedni könnyebb, mint lefogyni ;)

midnight coder 2021.05.29. 12:31:14

@mіdnight coder: Matyika, a vírus jelenleg szabadon jár-kel a világban, és produkálja a különféle mutációkat. A legutóbbi az indiai. Mibõl gondolod, hoz nem lesz olyan mutáció, aminek a jelenlegi oltások által képzett antitestek nem jelentenek akadályt?

Örömhernyó 2021.05.29. 12:50:42

@Igazamvanvagyigazamvan?: Leírom, hogy még te is értsd: a második világháború után terjedt el széles körben az a szemlélet, hogy vesztesekkel, elnyomottakkal együtt kell érezni.

Korábban például a háborúkat a másik fél totális vereségéig vívták. A vesztesnek annyi volt, kiirtották, végigerőszakolták (ókortól kezdve) vagy aláírattak vele egy megnyomorító békeszerződést (Versailles, Trianon).
Ez nyugaton megváltozott a második vh után. Elkezdtek a nyugati polgárok tüntikézni a gyarmatok szabadságharcának támogatására. Korábban Churchill is megvonta a vállát, ha pár millió indiai éhenhalt a brit uralom intézkedései miatt. Ez a hozzáállás elfogadhatatlan lett. De Gaulle is ilyen régimódi fószer volt, de 68-ban ez már vállalhatatlan volt. Száz évvel korábban elképzelhetetlen volt, hogy egy nyugati állam polgárai a saját gyarmattartó politikájuk ellen tiltakozzanak és az elnyomott négereket, arabokat éltessék.
Törökországot ne keverd ide, ma se nyugati állam, őket meg se érintette a nyugati felvilágosodás szele, egy törzsi nemzeti mentalitást sikerült átmenteni egy modernizált államba. A törökök nem a nyugati kultúrkörhöz tartoznak.

Németország elvesztette a gyarmatait. És? Ki a f@szt érdekel ez? Azok a gyarmatok nem függetlenek lettek hirtelen az első vh után, hanem átkerültek francia vagy brit fennhatóság alá (Kamerun, Tanzánia). Spanyol gyarmatokkal ugyanez történt.

Ja, az EU léte is erre a szemléletváltásra vezethető vissza. Nem akarták az első vh utáni hibás békéket megismételni, a német ipar piacéhségét ki akarták elégíteni, ezért hagyták, hogy szép lassan az EU a német hegemóniatörekvések terepévé váljon.

Ez a szemlélet ment át minden társadalmi mozgalomba. Aduász lett az áldozat szerep. Aki gyenge, az nyilván elnyomott, nem tehet semmiről, csak igaza lehet. Aki a leghangosabban tud ajvékolni, az kapja a figyelmet. Feministák, transzemberek (akiket amúgy a feministák gyűlölnek), négerek, mohamedánok, homók, kövérek, autisták, mindenki bizonygatni akarja, hogy ő áldozat.

midnight coder 2021.05.29. 13:02:07

@mіdnight coder: Én azt állítottam, hogy ennek a meccsnek még nincs vége. Azért nincs vége, mert a vírus még itt van, mutálódik, és nem tudjuk mikor jön olyan mutáns ami legalább annyira mattot ad mint az eredeti.

Majd ha egyszer véget ér, akkor ki fog derülni hogy összességében Orbán cseszte-e el a legjobban a dolgokat vagy más. Addig pedig drukkolhatsz hogy minél több magyar haljon meg koronavírusban, egyrészt mert ezzel is csak nõ a liberósbolsik választási esélye és csökken Orbáné, másrészt mert ez amúgy sem áll nagyon távol a lelkivilágodtól.

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.05.29. 13:05:21

@Könyveslány: Ez a barom Brendel Mátyás. Küldetéstudatos elmebeteg. Itt megnézheted a pofáját.

youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640

midnight coder 2021.05.29. 13:10:19

@mіdnight coder: Matyika, Bence követésének a covid elsõ fázásában lett volna esetleg értelme. De az elsõ fázis idején még Orbánék halálozásban jobban voltak mint az EU átlag. Másrészt a tömegesen rendelkezésre álló és azonnal eredményt adó gyorstesztek igazából egy kalap kutyagumit sem érnek. Ezt amúgy elsõ kézbõl tudom, mert az asszony hazahozta a covidot. Kétféle gyorstesztünk is volt, egyik sem mutatott ki semmit még akkor sem, amikor kihívtuk a tesztelõket mert olyan szarul voltunk. A tesztelõknek is volt gyorstesztjük, az is negatív volt. Aztán csináltak PCR tesztet, az meg pozitív mind a kettõnkél. És jó pár hasonló esetrõl tudok a környezetemben. A gyorsteszt igazából max. arra jó, esetleg meg tudja mondani hogy beteg vagy, ha pozitív akkor "nyertél". De ha negatív, az közel sem jelenti azt, hogy nem vagy az.

Ami pedig Orbánt illeti, nem itt baszta el, hanem ott hogy az elsõ hullámnál még komolyan vették ezt a karantén dolgot, utána viszont már nem. Pl. elõször - amikor még a gyerekek nem igazán fertõzõdtek - lezárták az iskolákat, játszótereket. Késõbb viszont még akkor is nyitva maradtak a játszóterek amikor már az iskolákat is lezárták. Nem is beszélve arról, hogy a karantén kezelés is esetelges volt. Volt szülõ Pl. aki karanténban volt, de azért simán beküldte a gyerekét iskolába...

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.05.29. 13:10:45

@midnight coder: Azt magyarázd el nekem, te állítólag informatikus, mi a nehéz abban hogy ezt a levelet elküldd a support@blog.hu címre?

Tisztelt adminisztrátorok!

Kérem a nickemhez megtévesztésig hasonló regisztrációt törölni!

blog.hu/user/1584942

lac1 2021.05.29. 13:19:20

Micsoda hülyeség, hogy az igazság kimondása a bűn.

Ráadásul egy ilyen zsírdisznó mekkora teher lesz az egészségügynek, és persze az adózóknak.

lac1 2021.05.29. 13:21:22

@mіdnight coder:

Mi bajod a nácikkal? Bántottak téged?

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.05.29. 13:21:42

@lac1: Az esztétikai környezetszennyezésről nem is beszélve.
Akár csak ez a hülye.

youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640

midnight coder 2021.05.29. 13:22:12

@pincébezuhanási tudományok doktora: És szerinted Matyika mennyi idõ alatt fog vajon egy másik lopott nicket produkálni? Amúgy pedig nem vagyok az a házmester típus, így õszintén szólva ez a megoldás fel sem merült bennem.

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.05.29. 13:23:20

@midnight coder: Viszont az összes eddig mocska eltűnik. Egy csomó melója kárba vész.

midnight coder 2021.05.29. 13:23:30

@mіdnight coder: "Orbán szabotálta el a reformját, és azóta se csinálta meg "

Akkor olvasd légyszíves végig a két hozzászólással késõbbi válaszomat is!

lac1 2021.05.29. 13:24:50

@pincébezuhanási tudományok doktora:

Ezen most mit kéne néznem?

De az optikai selejtek öntudatra építése tényleg büntetendő cselekedetnek kéne lennie. Az, hogy zsírdisznóvá zabálta magát, az egy dolog, de hogy fehérneműben rombolja a környezetét, az már égbekiáltó BTK.

midnight coder 2021.05.29. 13:25:02

@pincébezuhanási tudományok doktora: Ez a csávó nem így mûkódik. Neki van egy scriptje amivel folyamatosan küldi be a hülyeségeit tetszõleges nicken. Neki errõl szól az élete.

midnight coder 2021.05.29. 13:26:15

@mіdnight coder: "sajnálom, hogy műveletlen fasz vagy. ilyenek a mongolFidióták, tanulatlan, idióta, sötét népség, aki nem tud még a holokausztról sem."

Matyika, erre is válaszoltam már egyszer. Frissíthetnéd a scriptedet egy kicsit.

midnight coder 2021.05.29. 13:27:36

@mіdnight coder: "itt egy ábra az átlagos lakástér méretről egy főre vetítve"
Szintén zenész. Vagy olvasd el a válaszokat is, vagy dugd fel a seggedbe a számítógépedet a kis hülyes scripteddel együtt Istennek barma!

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.05.29. 13:28:11

@midnight coder: De a scriptet működtetni kell, új és új szövegeket írni hozzá. De te tudod! Én simán kinyiffantattam a nickjeit ha lehetett. Az a melója mind ment a szemétbe.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.05.29. 14:37:02

@Örömhernyó: leírom, hogy te is értsd: nem. Mexikó. Kiirtották a spanyolokat? Dél-Afrika. Kiirtották a fehéreket? India. Kiirtották az angolokat? Önállósodásuk nem a II. Világháborúhoz kötődik.

Örömhernyó 2021.05.29. 14:51:53

@Igazamvanvagyigazamvan?: A gyarmatok utolsó nagy függetlenedési hulláma igenis a második világháborúban meggyengülő Franciaország, Egyesült Királyság, Hollandia miatt volt. Most idehánytad Mexikót meg Dél-Afrikát, utóbbi 1961-ig brit gyarmat volt. Érted? Második vh utánig gyarmat volt. India? Indonézia, Vietnam, Laosz, Kambodzsa (Francia Indokína), Malajzia? Úgy nagyjából egész Afrika? Van még kérdés? Leülhetsz, egyes.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.05.29. 14:55:17

@Örömhernyó: Argentína, Peru, Bolívia, stb. már az 1800-as évek elején elzavarta a spanyolokat. Nem, nem irtották ki a népességet, kreoloknak hívják a leszármazottaikat. Hogy Floridáról ne is beszéljünk...

Sadist 2021.05.29. 14:59:25

Brendel Mátyás pedofil.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.05.29. 14:59:35

@Örömhernyó: Nem, nem gyarmat volt, idióta!
De a téma szempontjából mindegy is, mert egyértelmű, hogy a gyarmati rendszer felbomlása nem a hazai lakosság nyomására történt.
Tehát, amikor leírtad, hogy a meggyengült gyarmattartók elvesztették hatalmukat, meg is cáfoltad önmagad.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.05.29. 15:04:11

@Örömhernyó: "1910-ben Fokföld, Transvaal, Oranje és Natal brit koronagyarmatok egyesítésével – domíniumként – megalapították a Dél-afrikai Uniót, amelynek államfője az aktuális brit uralkodó, akit az országban főkormányzó (Governor-General of South Africa) képviselt, első miniszterelnöke pedig Louis Botha tábornok lett. 1914-ben búr felkelők létrehoztak egy átmeneti dél-afrikai búr köztársaságot, de ezt a britek és helyi támogatóik néhány hónapon belül szétverték. A Dél-afrikai Unió 1926-tól a Brit Nemzetközösség tagja volt, perszonálunióban Nagy-Britanniával"

Látod, tudatlan barátom. A legrosszabb, amikor a butaság határozottsággal társul. Elrettentő példának itt vagy te.

Örömhernyó 2021.05.29. 15:11:56

@mіdnight coder: Brendel, te lépten-nyomon exponálod magad. Névvel, arccal, aztán azonos stílusban lopott nickek mögé bújva, ezzel megtévesztve, lejáratva másokat, akiktől a nicket loptad.
Te vagy az egyik oka annak, hogy a jelenlegi kormány nem bír kétharmadnál kevesebbet nyerni. Az őskomcsik lassan kihalnak, luxusnyugdíjba vonulnak, de Gyurcsány és a te fajtád átvettétek a stafétát.
Nekem mindegy, nekem van élet Magyarországon kívül is. Te meg elrettentő példaként tombolsz. Miért is? Ennyi szabadidőd van?

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.05.29. 15:12:03

@Örömhernyó: India: 1946 -ban önálló. Az angol nép politikai nyomására????
Mert holokauszt? Avagy az indiai függetlenségi mozgalmak miatt? Mondjuk Gandi neve mondhatna valamit neked is.

Örömhernyó 2021.05.29. 15:17:49

@Igazamvanvagyigazamvan?: Gandhi nevét legalább tudnod kellene leírni. Szégyen a műveletlenséged.

Örömhernyó 2021.05.29. 15:19:17

@mіdnight coder: Brendel, húzzál vissza Gyurcsány végbelébe. Ha így folytatod, lesz még a fideszkének ¾-e is.

Örömhernyó 2021.05.29. 15:24:39

@mіdnight coder: Magadat közíróként is meghatároztad. Ez áll a neved mellett. Tehát közszereplő vagy. Szégyen, hogy közszereplőként mások nickjét lopod. Ez jellemző a fajtádra. Legalább egy nemlopott nicket illene létehoznod. A stílusodról úgyis felismernek azonnal. De legalább nem kerül a neved mellé a sunyi nicktolvaj jelző.

Örömhernyó 2021.05.29. 15:27:27

@mіdnight coder: Aki közéleti szereplést vállal, az közéleti szereplő. Te az vagy Matyika. Sokszor exponáltad magad közéleti kérdésekben.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.05.29. 15:31:52

@Örömhernyó: "közéleti szereplő vagy közszereplő fogalmát – bírói joggyakorlati előzmények után - az ügynöktörvény[4] vezette be a magyar jogba. Ezek szerint közszereplő az a személy, aki közhatalmat gyakorol, gyakorolt vagy közhatalom gyakorlásával járó tisztségre jelölték, illetve aki a politikai közvéleményt feladatszerűen alakítja vagy alakította"

Látod, már megint...

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.05.29. 15:34:19

@Örömhernyó: "közíró [z-í] főnév (választékos)

Politikai kérdéseket, közérdekű társadalmi problémákat magas színvonalú, igényes stílusú cikkekben fejtegető író, főleg újságíró; publicista"

A két fogalom nem fedi egymást. Sűrű ez a faszerdô. Te meg csak rohangálsz...

Örömhernyó 2021.05.29. 15:36:06

@Igazamvanvagyigazamvan?: "aki a politikai közvéleményt feladatszerűen alakítja vagy alakította"

Te nem ezt csinálod? De. Leülhetsz, egyes.

Örömhernyó 2021.05.29. 15:44:56

@Igazamvanvagyigazamvan?: "a közszereplői minőség megállapítása mindig egyedi mérlegelés kérdése.
Jellemzően nem az a meghatározó, hogy az érintettnek mi a státusza, hanem, hogy a közügyeket érintő nyilvános vitában önkéntes elhatározása folytán vált-e a közélet alakítójává."

Tehát te Brendel Matyika közéleti szereplő vagy már hosszú évek óta, mert neveddel vállalva, önként kezdtél bele közügyekről szájalni. A közéletet alakítod (hozod a szavazatokat Orbánéknak).

www.vg.hu/kozelet/az-alkotmanybirosag-pontositotta-a-kozszereplo-fogalmat-877873/

Csak azt nem értem miért kell nicket lopni. Illetve értem én, ha a saját neved alatt írsz, az azonnal elűzi az olvasókat.

Örömhernyó 2021.05.29. 15:49:05

@mіdnight coder: Ezentúl nem csak a magyar nyelvű internet ámokfutójaként, de nicktolvajként is ismerni fognak. Adod a muníciót Orbánéknak. A hitelességedet eljászottad. Gyurcsánytól nem kapsz majd jutalomfalatot ezért.

Örömhernyó 2021.05.29. 15:53:04

@mіdnight coder: korábban a saját neved alatt osztottad az észt, de amikor igazán alpári stílusra váltasz, vagy rettegsz attól, hogy kivágnak, akkor nickek mögé bújsz (ezzel sincs gond), de az picit gyomorforgató, amikor mások nickje mögé bújsz.

Én nem vagyok közszereplő, sose akartam az lenni, egyszerű munkásember vagyok. Te viszont közszereplővé váltál évekkel ezelőtt. Nincs ezzel gond, csak ez azzal jár, hogy tűrnöd kell a kritikát.

Örömhernyó 2021.05.29. 15:56:19

@mіdnight coder: Te direkt értetlenkedsz? Azzal nekem semmi bajom, amikor te nicknevek mögé bújsz. Azzal van probléma, amikor mások nickjét másolod.
Senkit nem érdekelnek a korábbi számozott nickjeid. A mostani midnight coder nickeddel van kis probléma. Én se hozok létre egy Brendel Mátyás accountot vagy más általad korábban használt nicket és kommentelek a nevedben.
Vedd már észre magad.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.05.29. 15:59:39

@Örömhernyó: nem, idióta, a Gandhi angol verzió.
Nem, idióta, a politikai közvéleményt nem alakítjuk. Ahhoz tömegekhez kellene eljutni a véleményünknek, amit alakítana is..
Ugye, nem akarod azt mondani, hogy Brendel írásai széleskörben ismertek, és megváltoztatnak bármiféle nézetet?

Örömhernyó 2021.05.29. 16:19:00

@Igazamvanvagyigazamvan?: Alakítja a közvéleményt. Ahogy Puzsér is. Puzsérnak csak a nevét ismerem, amúgy egy műsorát se láttam soha, de ő műsorain, fizetett állásán kívül is megnyilvánul közéleti ügyekben. Brendel írásaiból olvastam korábban a blogján, kommentjeit rendszeresen olvasom, mert szembejönnek.
Szerinted Hajdú Péter alakítja a közvéleményt? Igen. Pedig ő aztán nem pártfunkci, nem politikus, nem választott tisztségviselő, népképviseleti szerv tagja stb. Valami tingli-tangli műsort vezetett régen, azóta meg magánéletét éli a nyilvánosság előtt.

Elhiszem, hogy te szeretnéd, ha Brendel nem lenne közszereplő, de a tevékenysége alapján az.
"a közügyeket érintő nyilvános vitában önkéntes elhatározása folytán vált-e a közélet alakítójává" - Ez teljesen ráillik. Alakítja a közéletet, önként, megnyilvánult politikai kérdésekkel, tüntetésekkel kapcsolatban, szerepelt, önként.
Most az, hogy ő közszereplő, nem tudom miért fáj neked?
Egy törpepárt jelöltje, akire a lőtéri kutya se szavaz, is közszereplő. Brendelnek nála nagyobb a tábora.

Örömhernyó 2021.05.29. 16:23:45

@Igazamvanvagyigazamvan?: Ja, angol verzió, ezt magyarázd a wikipedia szerkesztőinek.

hu.m.wikipedia.org/wiki/Mohand%C3%A1sz_Karamcsand_Gandhi

Mindenhol Gandhiként írják magyarul. Esetleg Gándhí lehetne még.

Örömhernyó 2021.05.29. 16:27:12

@Igazamvanvagyigazamvan?: Az én nézeteimre hatottak Brendel írásai. Ateizmus, filozófia területén. Aztán sajnos olvastam a politikai fröcsögéseit is, azok is hatottak rám, elriasztóak voltak.

Kovács Tibor111 2021.05.29. 18:08:33

"Tess bátran vállalja önmagát úgy, ahogy van, és aktívan hirdeti a különbözőség elfogadását: legfőkképpen a női túlsúly normalizását, a teltebb idomok népszerűsítését képviseli."

Bmi 22 alatt nő, felette nagyi.

Örömhernyó 2021.05.30. 02:12:48

@mіdnight coder: Eljutottunk a nácizáshoz, csoda, hogy ennyi időbe telt nálad.
Te se a saját neved alatt kommentezel itt, sőt, te lopott nick mögé bújva kommentezel. Az, hogy felismernek a jellegzetes stílusod alapján, egy másik kérdés.
Én nem vagyok közszereplő. Te az vagy. És így viselkedsz. Kis kommunista-nyilas.

eßemfaßom meg áll 2021.05.30. 08:17:08

faszé etetitek a padofil Brendelt az ignorálás helyett? A kommentek fele így is róla szól, hogy ki van szűrve a picsába a kreténje.

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.05.31. 10:25:22

@Örömhernyó: "Mohandas Karamchand Gandhi (2 October 1869 – 30 January 1948), commonly known as Mahatma Gandhi (Sanskrit: महात्मा mahātmā "Great Soul"). In India he is generally regarded as Bapu (Gujarati: બાપુ bāpu "father"), Jathi Pitha and Raashtra Pitha"

Úgy ejted, Mahàtmá Gandi.

Tehát , míg a Mahàtmában ejted a "h"- t, a Gandiban nem.

Erre te arra hivatkozol, hogy a wiki angol szószedete is h-val írja!!!
Avagy Raashtra Pitha.
Ugyanúgy van benne nem ejtendő h, mert az angol leirat!

Más: nézd meg, az Index összes blogján ugyanaz a pár ember üzenget egymásnak. Ha 30 ember hallja a hangom, akkor közszereplő lettem???
Ha indítok egy blogot, amit 200 ember elolvas, akkor alakítom a közvéleményt???
Ha egy lakodalomban elmondom, hogy a vőlegény gyerekkori barátom, és remek ember, akkor közvéleményt alakító közszereplő vagyok?

Ha a tanár felolvassa a dolgozatomat az egész osztály előtt, akkor közszereplő, közíró vagyok???

Igazamvanvagyigazamvan? 2021.05.31. 10:30:31

@Örömhernyó: Tudod, az angol szeret indokolatlanul használni betűket.
A "h" a kedvence.

shakespeare 2021.05.31. 21:18:25

mi írhatja jobban le azt, hogy a gyarlosag korát éljük, mint az hogy rettenetes gyarló emberi ösztönök (zabalas) elfogadása mellett mozgalmakat indítanak ?

ez egy suttyó szellemi támadás

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2021.06.01. 18:00:13

Az rendben, hogy az ember fogadja el a külsejét, ha nem tudja megváltoztatni és emiatt ne legyenek pszichés betegségei. Viszont aki annyira kövér, mint az első fotó szereplője, az orvosi szempontból beteg, krónikus elhízásban szenved, ami a leggyakoribb betegségek esetén súlyosbító tényező: keringési problémák, cukorbetegség, rák, stb. Ezt nem kellene hirdetni, az elhízás kezelhető, nem olyan adottság, mint mondjuk az autizmus.
süti beállítások módosítása