A BME Kommunikáció és médiatudomány szak blogja

#Konzervtelefon

Az Ikea nem fél a politikától, társadalmi felelősségvállalásból csillagos ötös

2016. december 08. - Egres Dorottya

Nem mindennapos, hogy az óriásvállalatok markánsan állást foglalnak a megosztó társadalmi kérdésekben, az IKEA viszont így tett, amikor kiállt a menekültek ügyében. A svéd bútoróriás nemcsak a furcsa terméknevekben jeleskedik (amik mögött egyébként rafinált logika rejlik), hanem kreatív kommunikációs megoldásoktól kezdve egészen az életszínvonalat javító innovatív fejlesztésekig követendő példát mutat a CSR tevékenységek terén más multinacionális vállalatoknak.

Kezdjük is az IKEA legsokkolóbb húzásával, amikor is egy norvég áruházukban berendeztek egy szír lakásbelsőt. Az Ikea által alkotott sztori onnan indul, hogy a lakberendezési cég segít a jövőd megtervezésében, legyen szó új házról vagy egy új családtag érkezéséről, és eljut oda, hogy mi van akkor, ha a megálmodott jövőképedet valaki elveszi tőled...

kepkivagas.PNG

A romos lakást egy valós damaszkuszi otthonról mintázták, ahol egy 9 fős család élt 25 m2-en. A helyiségen belül a szokásos IKEA címkéken olvashatunk a család és a térség menekültjeinek mindennapjairól, a túléles nehézségeiről. Mi több, minden címkén azt is feltüntetik, hogy mi hogyan segíthetünk az ügyben.

Persze nem álltak meg egy lakásbelsőnél. A “Brighter Lives for Refugees” nevű kampányuk keretében arra hívták fel a figyelmet, hogy egy olyan természetesnek vett része az életünknek, mint a világítás, elképesztő módon javíthatja a menekültek életszínvonalát. A fény nemcsak azt teszi lehetővé számukra, hogy esténként hosszabb ideig végezzenek pénzkereső tevékenységet, de biztonságérzetüket is növelheti. Az IKEA akcióban minden eladott LED izzó után egy dollárt adományozott az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának, amivel több mint 30 millió eurót sikerült gyűjteniük.

ikea-brighter-lives-for-refugees.jpg

De ami még ennél is nagyobb dobás volt, a mobilotthonok megtervezéseKifejlesztettek egy olyan acélvázas, műanyag átmeneti szállást, ami 1000 dollárból előállítható, és akár egy ötfős család elszállásolását is megoldhatja. A cég összes termékéhez hasonlóan, a zárható, napelemekkel ellátott mobilotthonok összeszereléséhez sincs szükség szerszámokra, csak 4-8 óra szabadidőre. Habár megkérdőjelezhető, hogy valóban otthonnak tekinthető-e egy ilyen ház, de tény, hogy a természet viszontagságaitól véd, és kétségtelenül nagy változást jelent a tömött sátrakban vagy a szabad ég alatt való alváshoz képest.

atnf4o.jpgikea_refugee_02.jpg

A hazai leányvállalat sem képvisel más álláspontot, mint a skandináv anyacég. A magyar nyelvű Ikea-katalógusban leírják, hogy a menekültek is ugyanolyan emberek, mint azok, akik a katalógust lapozgatják. És bár nem céljuk beszállni a politikai harcokba, de állításuk szerint fejlesztéseikkel és üzeneteikkel változatlanul ki fognak állni az arra rászorulók mellett, és ez alatt nem csak a kollégistákat, baba várókat, nagycsaládosokat értik, hanem azokat is, akik éppen a háború elől menekülnek. 

 

 

Képek: innen és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervtelefon.blog.hu/api/trackback/id/tr1112011508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2016.12.08. 19:17:46

Na ezért nem vásárolok semmit az IKEA-ban.

vNHM 2016.12.08. 19:36:51

Az IKEA egy igazi szar. A minosege kritikan aluli, gynege, vacak pozdorja komoly aron. Nem szol ez masrol, mint a profitrol, mas orszagok kirablasarol. A sajat erdoiket nem vagjak ki, de persze Ukrajnaban megkeresik a korrupt politikusokat es tarvagast csinalnak a Karpatokban. Gusztustalan egy ceg!

vajdasagi 2016.12.08. 19:50:36

@midnight coder: Ez Téged minősít. Nem is kell többet mondanod.

vajdasagi 2016.12.08. 19:53:04

@vNHM: Az IKEA egy ikonikus cég. Ha nekünk is lenne 2-3 ilyenünk, akkor jómódúak lehetnénk. De nem, nekün k Mészáros Lőrinc képviseli a kapitalizmust és a céges világot. Szép kis vállalkozói szféra.

Almandin 2016.12.08. 19:57:27

Ezt szerintem rosszul tették. Egy kereskedő ne politizáljon. Ha megteszi, és emiatt elveszít egy csomó vásárlót, az ő baja.

midnight coder 2016.12.08. 20:46:28

@vajdasagi: Ha szereted őket, költözz hozzájuk. Én nem akarok IS-t Európában.

Jakab.gipsz 2016.12.08. 20:47:39

Társadalmi felelősség vállalás, megosztó társadalmi kérdések, szír menekült család. És?
Nem kellet volna demokráciát exportálni egy olyan térségbe ahol a zsidó- muzulmán teológiai konfliktus még csak 5775 éve tart.
A síita-szunnita viszály pedig az áldott életű Mohamed próféta halála óta tart kb. 1500 éve és úgyszintén teológiai indíttatású. Ugyanis ennek a három dolognak semmi köze sincs egymáshoz, következtetés képen a keresztény identitású európaiaknak, semmi féle társadalmi felelőssége nincs e családi perpatvarban, ezért megosztó sem lehet, megosztásról akkor beszélhetnék ha az európaiak egyik fele a zsidókat a másik fele pedig a muzulmánokat támogatná.
Lehetséges vajon az hogy az IKEA pontosan ezt akarja, és pedig úgyhogy előtte bűntudatot ébreszt a keresztény identitásuktól megfosztott szekularizált európai államokba. Azaz generál egy megosztó társadalmi kérdést, vegyünk-e mobil házakat a menekülteknek vagy sem. Ha nem veszünk mobil házakat, nem vagyunk jó keresztények.

midnight coder 2016.12.08. 20:50:25

@vajdasagi: " Az IKEA egy ikonikus cég."
Ja. Erősen közepes minőségű cuccokat árul elég proletár körülmények között, ehhez képest elég magas áron. Így lehet sokat kaszálni, pláne ha ezt még némi ideológiával is nyakon öntik a birkáknak.

vajdasagi 2016.12.08. 21:08:28

@midnight coder: Ha majd Te világszinvonalú kódot fogsz gyártani, és a meló elkezd Magyarország felé tolódni, mert Te végzed jobban a munkádat és nem egy indiai "coder", valamint nem egy kínai "coder", sőt még nem is egy kaliforniai, hanem éppen Te képviseled a minőséget, akkor jogosan dumálhatsz az IKEA ellen.

Amíg azonban ők világhírűek, és tőlük vásárolnak leginkább, mi pedig egyetlen bútordarabot sem tudunk exportálni, addig nekünk nem illik őket minősíteni.

vajdasagi 2016.12.08. 21:14:03

@midnight coder: Én nem "szeretem" az IKEA-t. Ez is Téged minősít, hogy "szeretsz" vagy nem szeretsz egy céget. Én elismerem, hogy egy nagyon jó üzleti modellt visznek, amivel sok-sok billió forintnyi exportot valósítanak meg Svédország számára, és ezért ott magasabb az életszínvonal. Nyilván jobb lenne nekem, ha inkább a mi hazai cégeink lennének világhírűek, de ezt nem igazán látom.

Mit gondolsz, miért van ez így? Biztosan a migráncsok és a zelmúltnyócév miatt. Mert amúgy a Tiborc cége led-világításba burkolta volna a fél világot, csak gyurcsány ezt nem engedte neki. Meg Te is biztosan a világ legjobb kódolója vagy, de a nemzetközi összeesküvés ugye..

GABOR 2000 2016.12.08. 22:46:32

A kiállított damaszkuszi lakásbelsőre miért nem locsoltak ki egy kis párizsi, nizzai vagy brüsszeli vért? A terrorizmus áldozatai mellett ciki kiállni?

Nem kell bevenni minden sületlenséget, ez is csak egy befolyásoló, tudatmódosító trükk. A big business nyakig benne van a politikai-ideológiai agymosásban, bár ez Amerikában szembeötlőbb.

Az ikea nyugaton a prolik beszerzési terepe, előbb utóbb nálunk is az lesz, a látszatról, az érzésről szól az egész, mint a mcdonaldsban, mi már leszoktunk róla, hála istennek.,..

pribislav 2016.12.08. 23:26:31

Ezek a kommentek után valóban szívesen költöznék Svédországba. Ez az ország tele van elmebetegekkel, ez immár nem kétséges.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2016.12.08. 23:40:33

@pribislav: Svédország pedig tele van arabokkal és négerekkel. Mehetsz.

@vajdasagi: "Az IKEA egy ikonikus cég."

Ez igaz. Viszont amit gyártanak, az már nem ikonikus. IKEA design, made in China, ez olvasható a termékeken.

@Almandin: "Egy kereskedő ne politizáljon. Ha megteszi, és emiatt elveszít egy csomó vásárlót, az ő baja."

Egyetértünk. Ha még hozzávesszük a hagyományos svéd-norvég barátságot, ami talán a hagyományos magyar-szlovák barátsághoz hasonlítható, akkor érdekes akció ez tőlük. Lehet, hogy fel akarják számolni a norvég lerakatot, és utoljára még bemutatnak nekik.

vajdasagi 2016.12.08. 23:46:57

@pribislav: Valóban vannak fura kommentelők szép hazánkban. Közülük egyesek pénzért írják a kormány-propagandát. Ezeket megvetni kell. De vannak, akik annyira sötétek, hogy bevették ezt a sületlen maszlagot a hanyatló nyugatról, és önként írják a baromságaikat. Ilyen módon nem tudom, mikor lesz nekünk egyetlen sikeres világcégünk is. Márpedig aki bezárkózik a 21. században, az a század végére mint nemzet elvész.

GABOR 2000 2016.12.09. 00:31:20

Két adalék a nagy migránsbarátsághoz.

Dél-Afrika (és Lesotho) után Svédország világviszonylatban a harmadik, tehát dobos a nemi erőszakok lakosságarányos értékét tekintve. A Svédországba utazókat pl az Isztambuli Atatürk repülőtéren hatalmas posztereken figyelmeztetik arra a veszélyre, amivel kint szembesülhetnek. Elég aljas dolog, hiszen a török migránsok is nyakig benne vannak ebben a bizniszben.

Megkezdődött Svédország lecsúszása a Human Develpoment Index, terén. A lakosság képzettségi, egészségügyi, jogkövető magatartását számszerűsítő érték, a HDI, ami humán keretben értelmezi a GDP adatokat, Svédországban egy hamadik világbeli, azaz fejlődő országot idéző értéket fog felvenni a jelenlegi magas érték helyett.

Forrás: www.basel-express.ch/redaktion/geopolitik/315-un-schweden-wird-bis-2030-ein-dritt-welt-land-werden

A trolloknak annyit, sajnos senki nem fizet a kommentelésért...

csi szi 2016.12.09. 07:53:26

@vajdasagi: A század végére nem lesz svéd nemzet, se német. Valami lesz ott, de annyira lesznek svédek/németek, mint Koszovó szerb. Vagy a Vajdaság magyar... A nemzet amúgy is elavult fogalom, aminek véget kell vetni, az emberiség teljes keveredése kell, fehér bőr rossz, el kell tűnnie, mert a nácikra és egyéb csúnya dolgokra emlékeztet valakiket (még ha elvileg ők is "fehérek", de nem csak őket, mert van öngyűlöletre tanított, agymosott fehér ember bőven, aki önkéntes kihalással akar vezekelni a "bűnökért").
Akik "bezárkóznak", esetleg fennmaradhatnak úgy is, mint _nemzet_, bár nem garantált. Az "elmaradott bunkók" felismerték ezt, ezért szavaztak a brexitre, ezért választották meg Trumpot, a 99%-os médiabeli ellenszél ellenében. Természetesen ez sem jelent sokat, valószínűleg nem elég a folyamatok megállításához vagy megfordításához

Ad Dio 2016.12.09. 08:37:48

A világ változik. az IKEA ezt most nem érzete meg. szerencsére a marketingeseik kellően rugalmasak. Majd korrigálnak (esetleg az új garnitúra korrigál). Nevezzük rugalmas elszakadásnak.

A migrációs krízis megoldását NEM az immáron nyilvánosan megbukott willkommenskultur hozza el. Minden bizonnyal az egyoldalú elzárkózás sem jelent gyógyírt, viszont egy aktív kinyúlással a problémás területek felé (alapvető életfeltételek biztosítása), már lehet hosszú távra is megoldás.

vajdasagi 2016.12.09. 08:51:53

@csi szi: Köszönöm a választ, mert noha nem értek egyet a következtetéseiddel, de legalább az érvelés koherens, és kulturált - ma már ez is egyre inkább ritkaság.

Koszovó valóban nem szerb többé, és Vajdaság valóban nem magyar többé. (Ezt most cizellálhatnám, ha nem bánod: még egy nagyon kicsit magyar is azért, de egyre kevésbé az, és a folyamat megállíthatatlanul oda vezet, hogy nem az lesz).

Svédország azonban svéd marad, illetve Németország is német marad. Mert gazdagok, fejlettek, és mert az informatika megvédi majd őket a bűnöző hajlamúaktól (legyen az migráncs, vagy hazai). Ezt azért tudom biztosan, mert ez a szakmám.

Mi azonban idegengyűlölőkké váltunk, maradiakká, és bezárkózunk. Egyre kisebb a népünkben a tudás és egyre versenyképtelenebbekké válunk a fejlett országokhoz képest. A bezárkózás csak ideig-óráig véd majd meg minket: ugyanúgy mint Észak Koreát vagy Kubát, vagy akár Venezuelát. A bezárkózás talán sohasem volt jó opció, de a 21. században meg egyenes út ez a vesztőhely felé.

Terézágyú 2016.12.09. 09:02:15

@Almandin:
"Ezt szerintem rosszul tették. Egy kereskedő ne politizáljon."

Az a baj ezzel, hogy ez nem politika. Csak ebben az országban az.

Az, hogy egy cég azt mondja, hogy "segítsünk másokon" az nem politika - az viszont, amikor egy kormány azt mondja, hogy "ne segítsünk másokon" az bizony kőkemény politika (és milyen szar politika :(

Terézágyú 2016.12.09. 09:02:51

@vajdasagi:
"Koszovó valóban nem szerb többé, és Vajdaság valóban nem magyar többé."

Bizony. Ezt lehet sajnálni - de változtatni nem lehet rajta.

dr. mesterséges színezék 2016.12.09. 09:37:59

@midnight coder: "Erősen közepes minőségű cuccokat árul elég proletár körülmények között, ehhez képest elég magas áron. "

Azannya, még a végén kiderül, hogy a Viktor veje viszi ezt a céget is!

vajdasagi 2016.12.09. 10:40:27

@Terézágyú: Mindkét kommenteddel egyetértek.

Ugyan ez itt off topic: de amikor a magyar kormány a koszovói albánok oldalára állt a szerbek ellen, akkor az egy lépéseel tovább lökött minket azon az úton, hogy Vajdaság viszont elveszett a számunkra.
A szerb népet 100 kilóméterrel északabbra lökték a különböző események és tettek, és ezzel a magyar nép is 100 kilóméterrel északabbra tolódott (mármint Vajdaságban).

Ezt régen nagyon nagy fájdalommal viseltem. Azonban mostanában egyre inkább úgy gondolom, hogy nem is a négyzetkilóméterek száma, hanem a művelt, képzett, nemes, jó emberek nagy száma a kulcsa egy nemzet megmaradásának az új körülmények között. Ha ebben igazam lesz, akkor a tudás, a jóság lesz a fontos. Sajnos ebben mostanában nem előrefelé haladunk - és akkor még finom voltam.

FikkFakk 2016.12.10. 04:31:45

Eddig se sokat jartam az ikeaban, ezutan meg kevesebbet fogok....

Nincs igenyem mas kulturabol jovokre... masnak se nagyon, csak ezt paran meg nem vettek eszre.

A nagyobb cegek meg eszre vehetnek, hogy a fizetokepes kereslet tulnyomoan nem kivancsi a gyaloghoditokra.
süti beállítások módosítása