A BME Kommunikáció és médiatudomány szak blogja

#Konzervtelefon

Kajaszexizmus: csülök a férfinak, saláta a nőnek

2019. március 08. - Petschner Anna

A nők helye a konyhában van és tudjanak főzni. A férfiaknak hús, nőknek zöldség való. Csak néhány példa a hétköznapokban is meglévő sztereotípiákról, amik bármikor előkerülhetnek, akár otthon, akár egy étteremben, vagy akkor, amikor a reklámokat nézzük. 

A nemi szerepekkel kapcsolatos sztereotípiák egyik tipikus példája, hogy „a nő helye a konyhában van”. Az 1940-es években még jelentek meg olyan könyvek, mint a The Quick Dinners for the Woman in a Hurry Cook Book (Gyors vacsorák rohanó nőknek) szakácskönyv, és egy kutatás szerint 1965-as években csak a férfiak 29%-a, míg a nőknek 92%-a tevékenykedett aktívan az ételkészítésben. Négy évtizeddel később ezek a különbségek már mérséklődtek, a férfiaké 42%-ra nőtt, míg a nőké 68%-ra csökkent. 

One of the things that is completely lost in marriages today is the ability to be a serving wife. Find out how you can change that and why you'd even want to here on How to Be a Serving Wife.

(via)

Bár ez még önmagában nem feltétlenül jelent gondot, Deborah Cameron egyik cikkében hozza példaként a következőt: Egy idős pár minden este leül együtt vacsorázni az asztalhoz, majd a férfi megkérdezi: „Van ketchup, Vera?”. Feminista lányukat ez a kérdés zavarja, mert bár az érdeklődés értelmezhető akként, hogy „Nem tudom van-e itthon ketchup, kérlek világosíts fel róla!”, valódi jelentése inkább a „Szeretnék ketchupot a vacsorához, hozd ide!”. Talán szükségtelen magyarázni, hogy míg az első egy ártatlan megjegyzés, addig a másik már magában foglalja azt az elvárást, miszerint a nőnek/feleségnek ki kell szolgálnia a férfit/férjet.

Hasonló elképzelések néhány éve Magyarországon is felütötték a fejüket az Univer majonéz marketing projektjében. Ebben a cég termékei egy-egy falvédőt kaptak, stílusos designnal és különböző mondókákkal. A külcsín és a kialakítás valószínűleg a nosztalgia érzetét akarták kelteni, és végül keltették is, csak éppen egy elavult és szexista módon. A mondókák többsége ugyanis arról szólt, hogy a nők helye a konyhában van („Asszony nélkül a konyha, kulcs nélküli lakatka!”), a nő dolga a főzés („Szakácsné légy mindig ébren, az étel oda ne égjen.”), a nőnek rendet kell tartania („Rendes asszony gondja, a szép tiszta konyha.”) vagy feladata a férj kiszolgálása („Férjuram ne jöjjön a konyhába. Várja meg az ebédet a szobában.”).

Fotó: Olvasónk / Zsolt

(via)

A nők csak ne ropogtassanak!

Míg a korábban leírt probléma leginkább a nők és férfiak háztartásban betöltött szerepével kapcsolatos, egy másik érdekes jelenség a food sexism (”kajaszexizmus”). Bár erre definíciót találni nehéz, leginkább arról van szó, hogy sztereotip elképzeléseket követve a két nem képviselői másként kellene, hogy hozzáálljanak a különböző ételekhez és italokhoz. A probléma különösen nagy figyelmet kapott a 2018. februárjában bejelentett Lady Doritos chips miatt, amikor a PepsiCo cég egy csendesebben ehető és kevesebb koszt csináló „hölgybarát” chips piacra dobását tervezte. Az okot a cég elnök-vezérigazgatónője egy rádióadásban ismertette, és kutatásokkal igyekezett alátámasztani a koncepciójukat:

„Ugyan a nők is imádnak hangosan [chipset] ropogtatni, az ujjukat lenyalni és utána a zacskóban maradt morzsákat a szájukba söpörni, mindezt nem szeretik nyilvánosan tenni.”

Ugyan a PepsiCo kutatásai akár alá is támaszthatták volna ezt a kijelentést, a Women’s Equality Party (Női Egyenjogúság Párt) szóvivője elmondta, hogy „a cég ezzel egy idejétmúlt sztereotip elképzelést tart fent, továbbra is elveszítve az egyik legnagyobb vásárlói kört: a nőket.” Az eset a nyilvánosságot is megmozgatta, és Twitteren a #foodsexism hashtag-gel kezdtek el posztolni emberek, míg mások videóban is kiálltak „a nők nyugodtan ropogtassanak” jelmondat mellett:

Férfiaknak csülök, nőknek saláta

Ahogy írtuk, a probléma nem csak a nőket sújtja. Férfiak ugyanúgy áldozatul esnek ezeknek az ételekkel-italokkal és evési-ivási szokásokkal kapcsolatos sztereotípiáknak. Ilyenek például, hogy a férfiak asztalán minden nap legyen hús, steak, kolbász, csülök, pörkölt vagy szalonna, köretnek pedig a fehér kenyér, tészta és krumpli ”illik”. A nőknél ugyanez a sovány csirkehús, mellé saláta, teljes kiőrlésű kenyér, vagy köles és társai. A desszert inkább nőies dolog, de ha már mindkét nem eszi, akkor az étcsoki férfiasabb, a krémesebb sütemények „kerülendőek”. Az ételek mellett pedig az italokat is érintik ezek az elképzelések: a nőkhöz az édes, a férfiakhoz a száraz bor illik; a sör nem nőies, ahogy a kemény tömények például a whiskey sem, ugyanakkor az édes likőrök és koktélok ”csajos piák”.

A konkrét fogásokon kívül pedig a szokásokban is vannak különbségek. A nők inkább szeretnek kevesebbet enni az asztalnál, míg a férfi azzal tudja jelezni, ha ízlett a kaja, hogy kétszer szed, és jól degeszre tömi magát. Ez már az első randin is jelentkezhet, amikor néhány férfi kényszernek érzi, hogy jó sokat egyen, mert úgy gondolja ettől lesz szexi. A női oldalon ez pedig a szigorú diétában merül ki. @everydaysexism hashtaggel mesélnek el nők történeteket, hogy férfiak szóvá teszik, ha szerintük egészségtelen vagy hízlaló ételeket esznek („Egy chipset vettem épp a boltban, erre egy férfi mondta nekem: Ne csináld! Olyan szép vagy!”).

man_woman_food.jpg

(via, via)

Arról pedig nem szabad elfelejtkezni, hogy ezek az elképzeléseknek az egészségre is káros hatással lehetnek. Míg női oldalról a bulimia vagy anorexia egyik pillérét adhatják – alapját pedig a testképzavarok –, addig a férfi oldalon a magas zsírtartalmú ételek a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát hordozzák és az ”apatest” kialakulását is eredményezhetik. (Pedig egy kutatás szerint a több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó férfiak természetes szagát a nők vonzóbbnak tartják.)

Bár pozitív példákkal is találkozni a kajaszexizmus leküzdésében – mint például a kifejezetten női vevőket célzó 2018-as Johnny Walker kampány, amiben egy időre lecserélték a whiskey logójában Jane Walker-re a sétáló karaktert – a Lady Doritos hölgybarát chips még így is csak a jéghegy csúcsa. Az ételreklámok egész armadáját lehet felhozni az ételszexizmus meglétére és erre össze is állítottunk egy válogatást. Jó étvágyat kívánunk!

 (via, via, via, via, via, via)

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervtelefon.blog.hu/api/trackback/id/tr2214672131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CONFUSION OF DA HIGHEST ORDA 2019.03.08. 22:15:33

Beszarok rajtatok, femináci faszfejek.

darlacko 2019.03.09. 06:45:12

Az a vicc, hogy ezek a magyar hiszterofeminista blogok előrángatnak régi amerikai reklámokat, cikkeket, irományokat, és azokat véres kardként körbehordozva elnyomásról sivalkodnak.
Közben Kelet-Európa talán a legfeministább régiója a világnak. Az oka a szocialista történelmi örökség, minden nőt betereltek a gyárakba dolgozni, de legalábbis az egészségügybe, közoktatásba. Oktatáshoz való hozzájutást, karrierlehetőségeket a neménél ezerszer jobban meghatározza, hogy kis borsodi zsákfaluba vagy budapesti lakcímre születik az ember.

tpl 2019.03.09. 07:12:06

De uncsi már ez a téma. Sexizmus??! Úgy 50-60 évvel ezelőttig a családi modell szerint a nő otthon volt, a férfi dolgozott, többnyire fizikai munkát. A nő főzött, mosott, takarított, gyereket nevelt, a férfi pedig látásból mikulásig robotolt. Egyik szerep sem volt egyszerű. A férfinek kellett a kalória a fizikai munkához, ezért magas kalóriatartalmú ételeket kellett ennie. Az idők változtak és ma már jóval kevesebben végeznek brutális fizikai munkát, a nők is találnak állást a család mellett, és természetes módon a házastársak megisztják a teendőket. De ezt szexiznusnak, vagy a nők elnyomásának vélni nettó butaság.

darlacko 2019.03.09. 08:43:11

@tpl: Az a helyzet, hogy ez a szexizmus elleni sivalkodás meg a nőnek a konyhában a helye Amerikából ered. Ott még mindig eléggé elterjedt az, hogy a nő háziasszony (soccer mom, homemaker, stay-at-home mother etc.). Persze ha apuci keres eleget és el tudja tartani a családot egy fizetésből. Ami egyre ritkább. De pont Kelet-Európában a második világháború után nagyon hamar bekergettek mindenkit munkahelyekre. Főleg persze a volt Szovjetunióban, ahol rengeteg férfi odaveszett a háborúban, ezért a nők kőkemény fizikai munkákat is végeztek.

Amerikában meg az 50-es években a nők újra élvezték a konjunktúra hatását, hogy nem kellett nekik dolgozni, mert apuci keresett eleget.

A vérfeminista hisztiblogok meg sajnos annyit tudnak, hogy amerikai magazinok, lapok online kiadásait lefordítgatják magyarra (elég rosszul) és azt próbálják bemagyarázni a magyaroknak, hogy Magyarországon a nőknek a konyhában a helye. A valóság ezzel szemben az, hogy egy magyar család úgy is nagyon nehezen tud megélni, hogy mindkét szülő dolgozik. Nem opció a főállású soccer mom életvitel a magyar lakosság 99,9%-a számára.

Az asszonypajtas ott tud otthon maradni, ahol egykeresős családok vannak. Nem Magyarországon.
Magyarországi ismeretségi körömben volt abból válás, hogy a nyelvtanár feleség (30-as éveiben) úgy gondolta, hogy gyerekszülés után ő otthon marad a gyerekkel. Örökre. Apuci nem méltányolta, hogy neki kellene ezután egyedül pénzt keresni. Elváltak. A magyar férfi ultrafeminista ilyen értelemben, mert ez a gazdasági szükségszerűség. Nem engedheti meg egy átlag család, hogy csak egy kereső legyen.

Egészségtelen ételeket enni meg se nem férfias, se nem nőies, hanem butaság. Ahogy alkoholt vedelni, dohányozni se férfias, se nem erős nőre utaló tulajdonság. Egyszerűen baromság.

Magyarországon volt a Hurka Gyurka reklám gyerekkoromban, abban a nők is leszopták a saját ujjukról a hurkazsírt. Tehát példás feminista alkotás volt.
Volt olyan nőm Magyarországon, aki idegbeteg láncdohányos volt. Én meg nem dohányzom. Nem gondolom, hogy ettől ő emancipáltabb lett volna.
A diszkók előtt picsanadrágban sugárban hányó lányokról se az a véleményem, hogy kivívták az egyenlőséget.
Vannak magatartásformák, amiket egyik nemnek se kellene gyakorolnia.

Betteli 2019.03.09. 09:00:24

@darlacko: Sokmindenben egyetértek. Viszont mégis létezik nagyon is a food sexism: a férfi kollégáim a menzán sokkal nagyobb adagot kapnak a konyhástól. Pedig ugyanannyit fizetünk és én is szeretek sokat enni!!!

pancel 2019.03.09. 09:32:31

Most komolyan: Ennyire ráérsz, hogy ilyen marhaságokon töröd a fejed?

Én annak örülök, ha a párom azt eszik, amit szeret...

Tényleg femnáci f@szfej vagy...

inebhedj - szerintem 2019.03.09. 09:33:06

@Betteli: "amíg apu max. egy órát füvet nyír vagy megszerel valamit, már ha van épp kedve..."

Na, az ilyen mondatok a szexisták.

Betteli 2019.03.09. 09:49:06

@inebhedj - szerintem: A valóság szexista ezek szerint.

darlacko 2019.03.09. 10:06:09

@Betteli: tudni kell párt választani
Én is emlegethetném, hogy eddig az összes barátnőmnél és szexpartneremnél jobban tudtam főzni és a takarításban se jeleskednek a "mai lányok". Több csajnál az volt a táplálkozási rutin, hogy anyutól hazulról hozták a kis műanyag dobozokban a tápot egész hétre vidékről. Vagy menüzés étteremben.
Az otthoni főzés legfeljebb vízforralást jelentett a 3-in-1 instant kávéhoz. Rántottát, virslit SE tudtak főzni.
Takarítás se volt az erősségük. Én szedtem össze a melltartót a radiátor alól, a menstruáció nyomaival tarkított bugyit kerülgettem.
Sok embernél nem volt része a szocializációnak az, hogy rendet tartsanak maguk körül, mossák a ruháikat, főzzenek magukra.
Ez nem nemi kérdés, ez általános emberi igénytelenség.

Apu megszerel valami elektromos vagy mechanikus dolgot, azzal spórol a család tízezer forintot. Anyu bepakolja az edényeket a mosogatógépbe vagy szabadjára engedi a robotporszívót. Ez nem egy nagy truváj.
Én inkább magam megcsinálok mindent magamnak, kivéve a szexet, abban számítok női segítségre.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2019.03.09. 10:17:22

Ezeknek a szokásoknak történelmi okai vannak, de az nem mindig a nők elnyomása. Például amikor csak férfiak végeztek nehéz fizikai munkát, akkor nekik egyértelműen nagyobb energiatartalmú ételeket kellett enniük.

@darlacko: Az nem feminizmus, hogy az alacsony fizetéssel járó tanítói és ápolói szakmák felé terelték a nőket, miközben a jobban fizetett állásokból (manapság programozó és mérnök, régen orvos és ügyvéd) kimaradtak. Az amerikai hasonlatod abban is sántít, hogy ott a nők többsége dolgozik (57%), ellentétben Magyarországgal (48%).

@Betteli: A magyar háztartásokban ennél már jóval kiegyensúlyozottabb a házimunka elosztása, bár ennek visszafordításán erőteljesen dolgozik a kormány.

Betteli 2019.03.09. 10:21:03

@Étteremkritikus: Az általam ismert magyar háztartások nagyon nagy többségében pont az a helyzet, amit leírtam. De örülök, ha van olyan dimenzió, amit nem ismerek, és ott jobb a helyzet!

Almandin 2019.03.09. 12:42:56

@tpl: Szerinted a régi típusú házimunka nem kemény fizikai munka? A háztartási gépek előtti korokban kemény munka volt az is, kalória kellett hozzá.
Saját nagyszüleimnél falun még az ment, hogy az asszony és a gyerek kevesebb, silányabb ételt kapott. Anyukám gyerekkorában sose kapott csirkemájat, mert az nagyapámnak dukált. A nagymamám idősebb korára változott, mert én már kaptam csirkemájat.

darlacko 2019.03.09. 16:23:59

@Étteremkritikus: Nagyanyám tanítónő volt. Nem azért lett tanítónő, mert az alacsony presztizsű szakma felé terelték, hanem azért, mert akkoriban a tanító volt a vidéki értelmiség krémje.
Ma a jogász és orvosi pályák is tele vannak nőkkel. Ezek presztizse nem kicsi manapság se.
A lakatos, hegesztő, autószerelő, sőt szakács szakmákban (utóbbi kemény meló) sem sok nő jeleskedik.
Az alacsony fizetés a pedagógus pályán egy mítosz. A munkájukhoz képest jól keresnek, rengeteg szabadidőt kapnak. Az ápolók régebben nem voltak rosszabbul fizetve, mint a nagy átlag, csak az egészségügyben a béreket nem emelték a többi terület bérfejlesztéseinek tempójában.
Mérnöki munkákban vannak területek, ahol sok a női munkaerő, legalábbis sok lány végez vegyészmérnökként, agrármérnökként, építészmérnökként. Gépészmérnök, villamosmérnök jóval kevesebb.
Férfiak meg lassan kiszorulnak a jogász és orvosi pályákról.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2019.03.09. 17:55:05

@darlacko: A tanító akkor volt a vidéki érzelmiség krémje, amikor vidéken csak a tanító és a pap képviselte az értelmiséget. Akkoriban még főleg férfiak lettek tanítók, akkor lett nőies szakma, amikor csökkent a fizetés és a megbecsültség.
Nézd meg, hogy a mérnöki szakmák közül melyikkel mennyit lehet keresni! Amelyik jobban fizetett (gépész, villamosmérnök), ott többnyire férfiak dolgoznak, amelyik kevésbé (építész, vegyész), ott több a nő.

@Betteli: A mai fiatalok a gyerekvállalás előtt már nagyjából ugyanannyi házimunkát végeznek, ez kisebb részben a férfiak komolyabb részvételéből, nagyobb részben a nők házimunkával töltött idejének rövidüléséből adódott.
Az érdekes, hogy ahol gyerek van, ott a férfi sokkal kisebb részt vállal a házimunkából, sőt, ez igaz a homoszexuális párok esetén a gyerekkel több időt töltő félre is.

Betteli 2019.03.09. 18:20:30

El nem tudom képzelni, miért moderálta ki valaki az első hozzászólásom második felét.... Gratulálok!

midnightcoder2 2019.03.10. 09:44:56

@Étteremkritikus: Ez is femináci faszság. Igen, a programozás viszonylag férfias meló - bár van jó pár kolléganõm is - ugyanakkor van egy rakás olyan pálya ami férfias és nem annyira jól fizet. Valahogy nem látom amint a feminácik a kukás, csatornatisztító, nehézgépkezelõ pályák elférfiasodása miatt hisztiznének, pedig ott lényegesen kisebb a nõk aránya. Másrészt, idehaza viszonylag tényleg jól fizetõ szakma a szoftverfejlesztés mert világszerte elég nagy rá az igény és viszonylag mobilis szakma - kell hozzá az angol nyelvismeret és az sok helyen elég is ugyanakkor távolról is elég jól végezhetõ - de Pl. a svédeknél egy mezei programozó és egy tanárnõ fizuja között nincs akkora különbség. És boldogabb országokban vannak más pályák amivel kevesebb agyalással jóval több pénzt lehet kereseni, ott annyira nem is vonzó ez a szakma.

midnightcoder2 2019.03.10. 09:51:33

"egy kutatás szerint 1965-as években csak a férfiak 29%-a, míg a nőknek 92%-a tevékenykedett aktívan az ételkészítésben. Négy évtizeddel később ezek a különbségek már mérséklődtek, a férfiaké 42%-ra nőtt, míg a nőké 68%-ra csökkent. "

Ja. a fõzõ férfiak aránya 29-rõl 42%-ra nõtt. És vajon hogy alakult a szingli férfiak és nõk aránya 65 óta ?

midnightcoder2 2019.03.10. 09:53:53

Amúgy szerintem a saláta vs hús dolog kb. genetikai örökség, ahogy az eltérõ izomzat is. A férfi arra van tervezve hogy vadásszon, harcoljon. Az izomzat építéséhez pedig fehérje kell.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2019.03.10. 22:31:52

@midnightcoder2: Azt ugye tudtad, hogy kezdetben a programozók nők voltak és csak akkor lett férfias szakma, amikor keresetté vált és már magas fizetés járt érte?
Svédországban az egyenlőség miatt a nálunk megszokottnál kisebb a fizetések közötti különbség és nem meglepő módon kevesebb a férfiasnak vagy nőiesnek elkönyvelt szakma is.
Aki értelmes, az nem fog nőket követelni a nehéz fizikai munkát jelentő szakmákba, hiszen a biológiát nem lehet letagadni, például azóta vannak női buszsofőrök, hogy nem kell komoly izomerő a buszok kormánykerekéhez.

Amúgy azt komolyan gondolod, hogy a férfiak közül azért főznek többen, mert szinglik és közben a nők közül azért főznek kevesebben, mert szinglik? :)

darlacko 2019.03.13. 10:00:48

@Étteremkritikus: a kérdés nem nekem szólt, de a tények azt mutatják, hogy a profi szakácsok közt jóval több a férfi.
A szingliség pedig a nőknél a főzési hajlandóságot szerintem csökkenti. Egy háziasszony főz a családjára, egy szingli nő ételt rendel. Férfiaknál fordítva van, egy férj-feleség viszonyban gyakoribb az a felállás, hogy a nő főz, ha egy férfi szingli, akkor ehhez a házas férdihez képest gyakrabban fog főzni. Persze egy szingli férfi valószínűleg nem főz annyit, mint egy férjezett nő.
Ismeretségi körömben a szingli nők egyáltalán nem főznek, a szingli férfiak közül meg azért próbálkoznak többen a főzéssel.
Aztán amikor megházasodnak, akkor van olyan pár az ismeretségi körömben, ahol továbbra is a férfi főz, mert ő tanult meg egyedülállóként. Nem főznek minden nap, de ha igen, akkor a férj főz.

CONFUSION OF DA HIGHEST ORDA 2019.03.22. 19:51:20

@Étteremkritikus: " Azt ugye tudtad, hogy kezdetben a programozók nők voltak és csak akkor lett férfias szakma, amikor keresetté vált és már magas fizetés járt érte?"

Kurvára nem így van.
A programozásnak azon korában, mikor nők végezték, még lyukkártyákat használtak.
A programozás akkor lett betanított kulimelóból jól fizetett menő munka és akkor vették át a férfiak a stafétát, amikor a programozás agyat, értelmet és tervezőkészséget igénylő, komplex feladattá vált.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2019.03.22. 20:50:37

@CONFUSION OF DA HIGHEST ORDA: A programozás kezdetén nem kulimunkát végeztek a nők, hanem megírták az első programot (Ada Lovelace), elkészítették az első programozási nyelvet és gépi fordítót hozzá (Grace Hopper), stb. Ehhez bizonyára nem kellett agy és értelem, ellentétben a mai fejlesztési rendszerekkel, amikor a férfi programozók sablonokat illesztenek egymás után, automatikus kiegészítést használnak és mindenre van automata ellenőrzés, ugye?

@darlacko: Az egy általános trend, hogy a fiatalok egyre kevésbé tanulnak meg főzni, a nők jelentős része legfeljebb sütni tud alapszinten huszonéves korára. A férfiak Magyarországon csak az utóbbi 1-2 évtizedben lettek többségben az éttermekben, amikor a séfek jól fizetett celebekké váltak, a kilencvenes években még elsöprő női fölény volt a konyhán és akkoriban a pincérek között volt több férfi.

CONFUSION OF DA HIGHEST ORDA 2019.03.22. 21:21:03

@Étteremkritikus:
Ada Lovelace bazdmeg a 19.sz első felében...érted, nincs még számítógép és ami van, azt is egy Babbage és egy Menabrea nevű nevű ember munkájához írt kis fos volt. Nem alkotott semmit, nem hogy ő lenne a legelső programozó. Ember!
"Of all of the misconceptions of Ada Lovelace’s contributions to the history of computing this has got to be one of the worst. Ada Lovelace published, anonymously, one single paper on the subject of Charles Babbage’s Analytical Engine. This paper was a translation from the French of an account of a series of lecture on the Analytical Engine held by Babbage in Turin in 1840 written by a young Italian military engineer Captain Luigi Menabrea. To this translation Ada Lovelace appended a series of somewhat poetic annotation sketching the possible uses of the Analytical Engine."
F: thonyc.wordpress.com/2013/10/08/mary-somerville-was-not-the-first-scientist-and-ada-lovelace-did-not-inspire-the-first-modern-computer/

Grace Hopper meg gyönyörűen megcsinálta az egyik első programnyelvet. Ő, de nem "a nők". Okos nő volt, megérdemli a megbecsülést, de ő csak egy fecske egy soha el nem jövő feminista nyár előtt...

Amit írtam, tökéletes igaz és megáll. Tudom, hogy szeretné a mai világban minden white night és SJW belelátni a nőkbe a világ össze jóságát és eredményét, a gonoszt meg a fehér férfi nyakába varrni, de nem fog menni.
A nők azért nem programoznak, mert többségük hülye hozzá. A férfiaknak is, mellesleg, de a nőknél jóval nagyobb arányban vannak köztük, akik képesek.
Get over it.

(szerencsére a létező legundorítóbb példát nem mondtad, a frequency hoppinghoz kapcsolt, a wifi és a Bluetooth feltalálójának mondott, zsidó pornós Hedy Lamarr-t, aki mindössze mellnagyobbítási tanácsért fordult a valóban zseniális FÉRFI tudóshoz, majd az ő hírnevét használták fel a szabadalom megvédéséhez, de a hülye picsa annyit tudott az egészről, hogy "Hedy was not too clear about how the device worked, but she remembered that she and Anthiel sat down on her living room rug and were using a silver match box with the matches simulating the wiring of the invented ‘thing.’ She said it was lots more fun being scientific than going to the movies.”"
F: patentlawcenter.pli.edu/2011/12/05/the-truth-about-hedy-lamarr/?fbclid=IwAR1_6m9NMYZp4pkEB8gzWQHA4BJiM_zz90VfCpqY-1fYwvz_ixA07kAVj70 )

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2019.03.24. 10:26:52

@CONFUSION OF DA HIGHEST ORDA: Ada Lovelace tudtommal hosszabb függeléket írt a fordításhoz, mint az eredeti cikk és az eredetiben nem voltak programok. Ráadásul ő volt az első, aki szerint absztrakt dolgokra is lehetne használni egyszerű számológépen túl, például a zenét számokkal kifejezve, ez eléggé jövőbe mutató volt.

Az ENIAC első programozócsapata is nőkből állt, akiket egy nő tanított be. Ők nem lyukkártyát és kézikönyvet kaptak, hanem kapcsolási rajzot, ők írták a nyilvános bemutató programjait, de a munkájukat sehol se ismerték el. Olvass utána például Betty Holberton munkásságának.

Vagy például Kathleen Booth találta fel az assembly nyelvet.

A szovjet programozók is nők voltak az ötvenes években.
süti beállítások módosítása